Ziua - Z pentru Ucraina. Zelenski avertizează CETĂȚENII: Ziua ATACULUI va fi pe 16 februarie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Avertizările Occidentului au găsit în sfârșit un ecou și la Kiev: președintele Ucrainei a ieșit luni seara pentru a-i informa pe cetățeni despre iminența atacului rusesc.

Update:

Joe Biden a declarat pe 17 februarie Rusia că nu și-a îndepărtat forțele de la granița cu Ucraina și că sunt motive solide să se creadă că Rusia este implicată într-o operațiune cu steag fals, pe care Moscova o va folosi pentru a justifica o invazie, relatează The Guardian.

Președintele SUA spune că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă. ”Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”, declară Biden.

***

Președintele Volodimir Zelenski, într-o înregistrare video adresată cetățenilor, îi îndeamnă pe ucraineni să se unească în fața provocărilor externe și interne.

"Ni se tot spune că 16 februarie va fi ziua atacului. O vom transforma în Ziua Unității. Decretul a fost deja semnat. În această zi vom arbora steaguri naționale, vom purta panglici albastre și galbene și vom arăta lumii unitatea noastră”, a subliniat Zelensky.

”Suntem preocupați de perspectiva declanșării unui mare război (...) Dar statul nostru este mai puternic ca oricând. Ne dorim pace și vrem să rezolvăm toate problemele exclusiv prin negociere. Atât Donbasul, cât și Crimeea se vor întoarce în Ucraina. Exclusiv prin diplomație. Fără agresiune, dar nu vom renunța”, a spus Zelenski.

Președintele a menționat că țara are acum  o armată de trei ori mai puternică decât la începutul agresiunii ruse din 2014.

"Suntem încrezători în forțele noastre armate, iar armata noastră trebuie să simtă și sprijinul nostru, unitatea și unitatea noastră. Baza armatei noastre este încrederea propriului popor și o economie puternică", a spus Zelenski.

Preşedintele a reamintit că 16 februarie va fi declarată Ziua Unităţii în Ucraina

”Pentru a consolida consolidarea societății ucrainene, pentru a-i întări reziliența în fața amenințărilor hibride tot mai mari, a presiunii morale și psihologice asupra conștiinței publice, decid: declar ziua de 16 februarie 2022, Ziua Unității”, spune Zelenski.

”14.000 de apărători și civili uciși în acest război ne urmăresc din cer. Și nu le vom trăda memoria. Cu toții vrem să trăim fericiți, iar fericirea îi iubește pe cei puternici. Nu am renunțat niciodată și nu o s-o facem tocmai acum. Suntem puternici! Suntem împreună!", a adăugat președintele.

Interviu DECEMBRIE 2021 / Comandant: Rușii vor atinge capacitatea maximă pentru invazie la începutul lunii februarie

Marea Britanie și SUA, pregătite de ce e mai rău

Între timp, președintele Biden a purtat o nouă discuție telefonică, de 40 de minute, cu premierul Boris Johnson, în încercarea de a identifica orice modalitate de a reduce presiunea de la granițele Ucrainei, scrie BBC.

Rusia poate invada Ucraina în orice moment, a declarat și ministrul britanic de externe Liz Trass în urma unei reuniuni a Comitetului guvernamental de răspuns la criză.

Una caldă, alta rece

Rusia a mută pe două direcții:

Marți, 15 februarie, ministerul rus al apărări anunță că va retrage o parte din trupele care participaseră la exercițile comune cu Belarusul.

De cealaltă parte, Duma de Stat a Rusiei i-a cerut lui Putin să recunoască regiunile ocupate de Donbas ca fiind „independente”, ceea ce ar crea o pseudo-legitimitate pentru Rusia de a intra ]n Ucraina.

Citește și:

14/02/2022, ora 22:15 - Ziua - Z pentru Ucraina. Zelenski avertizează CETĂȚENII: Ziua ATACULUI va fi pe 16 februarie

15/02/2022, ora 11:50 - Putin RETRAGE o parte din trupe de lângă Ucraina. Diaconescu: Aș fi rezervat, este o dezangajare LIMITATĂ

15/02/2022, ora 19:30 - Atac cibernetic în plină DESFĂȘURARE. Rusia merge înainte pe toate FRONTURILE. Bănci și instituții, puse la pământ

17/02/2022, ora 18:00 - Mercenarii lui Putin. WAGNER, cutreieră ESTUL Ucrainei. Dumitru Borțun: Rușii spun că nu atacă, dar trimit IMAGINI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel