Mercenarii lui Putin. WAGNER cutreieră ESTUL Ucrainei. Dumitru Borțun: Rușii spun că nu atacă, dar trimit IMAGINI

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Militar al armatei Federației Ruse. Foto: ministerul rus al apărării, facebook
Militar al armatei Federației Ruse. Foto: ministerul rus al apărării, facebook

În timp ce declară că retrage trupe de la granița cu Ucraina, Rusia pare că acționează exact în sens invers.

În ultimele săptămâni asistăm la o lecție din partea Federației Ruse despre ce înseamnă și cum se poartă un război hibrid:

  • zeci de mii de trupe aduse la câțiva kilometri de frontiera Ucrainei, sub pretextul efectuării unor exerciții militare în Belarus și în Marea Neagră;

  • atacuri cibernetice masive asupra infrastructurii informatice a Kievului, dar și asupra unor sisteme bancare;

  • presiune economică, folosind gazul ca pârghie;
  • demersuri diplomatice extrem de agresive, în care se solicită Alianței Nord Atlantice să renunțe, practic, la principiul de securitate colectivă.

  • folosirea separatiștilor din Donbas pentru a-i provoca pe ucraineni. Separatiștii au întețit atacurile, autoritățile de la Kiev susținând că joi ”au fost înregistrate 34 de încălcări ale încetării focului de către forțele de ocupație ruse, dintre care 28 implică arme interzise de acordurile de la Minsk”, scrie UNN.

  • propagandă și dezinformare prin articole din ziarele de casă ale Kremlinului, prin ”scăpări” către publicațiile vestice a unor informații confidențiale sau prin materiale video trunchiate, distribuite pe platformele de socializare, toate menite să provoace confuzie, îndoială și panică în rândul opiniei publice;

Expertul în comunicare, prof. Dumitru Borțun remarcă caracterul extrem de sofisticat al acțiunilor de război hibrid, pe care FR le folosește în aceste săptămâni.

”Au o experiență și abilități în propagandă și influențare ideologică imbatabile. Multă lume uită că omenirea a intrat în era imaginii, sunt câteva decenii de când a intrat. Or, noi am auzit până acum de războiul hibrid, dar am zis că e o combinație între forțe terestre, aeriene, navale și propagandă.

Rușii spun că nu atacă, dar trimit imagini. Ei, acum vedem imaginea, vedem convoaie întregi care cară tancuri, ne mirăm și spunem <<Uite-i, mă, uite ce puternici sunt, atacă Ucraina>>. De fapt, este vorba acolo de presiune psihologică și război imagologic”, apreciază Dumitru Borțun.

La acestea se adaugă și alte metode de ”hărțuire”, adaptate situației:

Uite retragerea, nu e retragerea

Ministerul rus al apărării anunța pe 15 februarie că o parte din trupele Federației Ruse și-au încheiat exercițiile și se vor întoarce la bazele lor. Totuși, 24 de ore mai târziu, oficialii occidentali anunță că nu este ”nicio dovadă că Rusia și-a retras forțele de la granițele Ucrainei”. 

Imaginile din satelit arată că Rusia și-a mutat o parte din echipamentele sale militare desfășurate în apropierea Ucrainei, dar în zonă au sosit alte echipamente, iar Moscova mai are o mulțime de forțe și echipamente în apropierea Ucrainei, arăta joi compania de servicii satelitare, Maxar, citată de Reuters.

Serviciile estoniene de informații au cunoștință că Rusia continuă să deplaseze trupe la granița cu Ucraina și va lansa probabil un atac militar "limitat" împotriva acestei țări, a declarat miercuri șeful Serviciului estonian de informații externe, citat de Reuters, arată mediafax. 

Atacul ar include bombardamente cu rachete și ocuparea unui "teren cheie" din Ucraina, a declarat Mikk Marran, directorul general al Serviciului estonian de informații externe.

Serviciile de informații estoniene sunt la curent cu aproximativ 10 grupuri de luptă rusești care se îndreaptă spre granița ucraineană, unde sunt deja desfășurate 100 de grupuri de luptă, adică aproximativ 170.000 de soldați, a declarat șeful serviciilor de informații.

”Suntem îngrijorați de faptul că Rusia încearcă să organizeze un pretext pentru un atac armat împotriva Ucrainei. Rusia a masat cea mai mare forță care s-a văzut în ultimii zeci de ani”, declara pe 17 februarie și SG Nato, Jens Stoltenberg.

Joe Biden a declarat pe 17 februarie Rusia că nu și-a îndepărtat forțele de la granița cu Ucraina și că sunt motive solide să se creadă că Rusia este implicată într-o operațiune cu steag fals, pe care Moscova o va folosi pentru a justifica o invazie, relatează The Guardian.

Președintele SUA spune că o invazie rusă a Ucrainei este iminentă. ”Fiecare indiciu pe care îl avem este că sunt pregătiți să intre în Ucraina, să atace Ucraina. Simțul meu este că se va întâmpla în următoarele câteva zile”, declară Biden.

Mai mult, siteul Mil.in.ua, citat de Pravda, anunța că la aproximativ 6 km de granița de nord a Ucrainei, în zona de excluziune de la Cernobîl, a fost desfășurat un pod mobil, de mari dimensiuni, peste râul Pripiat. IntelDoge ar fi publicat pe Twitter imagini prin satelit cu podul, care are coordonatele 51.5327, 29.86593, și arată lucrările la sol pe ambele maluri ale râului Pripyat.

Omuleții verzi

De asemenea, Reuters scria acum câteva zile despre prezența pe teritoriul Ucrainei a mercenarilor susținuți de Moscova.

Rusia ar putea folosi mercenarii pentru a genera panică și a paraliza Ucraina prin asasinate țintite și utilizarea de armament specializat, au spus unele surse pentru publicația citată.

„Este probabil ca mercenarii ruși, sub coordonare rusă, să fie implicați în ostilitățile din Ucraina, incluzând aici și generarea unui potențial pretext pentru o invazie”, a spus o sursă din zona structurilor de securitate occidentale, sub rezerva anonimatului.

Aceștia spun că mercenarii sunt detașați din companii militare private ruse (PMC), care au legături strânse cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), principalul succesor al KGB-ului din era sovietică, dar și cu agenția de informații militare, GRU.

Printre cei dislocați în ultimele săptămâni s-a numărat și un fost ofițer GRU care a lucrat și în grupul de mercenari Wagner. Fostul ofițer a plecat la Donețk, una dintre cele două regiuni din estul Ucrainei controlate de separatiștii pro-ruși din 2014, au spus sursele. Reuters recunoaște că nu a putut să stabilească care a fost misiunea fostului ofițer, a cărui identitate nu a fost furnizată.

Sursele au mai declarat și că unii agenți ai grupului de mercenari Wagner au fost distribuiți la granița cu Ucraina după antrenament la o bază GRU din apropierea orașului Krasnodar, din sudul Rusiei.

Citește și: Putin RETRAGE o parte din trupele de lângă Ucraina. Diaconescu: Aș fi rezervat. Nu cred că se vor retrage fără să obțină o concesie

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel