Putin RETRAGE o parte din trupele de lângă Ucraina. Diaconescu: Aș fi rezervat. Nu cred că se vor retrage fără să obțină o concesie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Rusia pare că a făcut un pas înapoi și retrage o parte din trupele staționate lângă frontiera cu Ucraina.

Totuși exercițiile la scară largă în toată țara continuă.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării, Igor Konașenkov, a declarat pentru Interfax că o parte din trupe se vor întoarce la bazele lor, scrie BBC.

”Unitățile din districtele militare de Sud și Vest care și-au încheiat misiunile au început deja să plece, pe cale feroviară și rutieră, spre garnizoanele lor”, spune oficialul.

Totuși, nu toate exercițiile au luat sfârșit, unele fiind încă în desfășurare și urmează să se încheie pe 20 februarie, spune Konașenkov.

”Forțele armate ruse continuă o serie de exerciții la scară largă pentru pregătirea operațională a trupelor și forțelor. Practic, participă toate districtele militare, flotele și trupele aeropurtate”, clarifică Igor Konașenkov.

 

”Aș fi rezervat din acest punct de vedere”

 

Cristian Diaconescu avertizează că decizia lui Putin este doar un semnal că Rusia este încă la masa negocierilor, însă decizia este doar un mic pas.

Nu cred că (rușii n.r.) se vor retrage total fără să obțină o concesie”, mai spune Diaconescu.

”Este prematur să tragem o concluzie definitivă. În această săptămână, Rusia urma să răspundă scris propunerilor aflate pe masa negocierilor și transmise de SUA și NATO. Probabil că este doar un semnal, care este încurajator din perspectiva dialogului între părți, cu o dezangajare limitată, în sensul de a diminua sentimentul că invazia ar fi iminentă, deci ce rost mai au discuțiile și negocierile.

Deci, aș fi rezervat din acest punct de vedere, dar este un semnal în sensul păstrării prioritare a dialogului”, este de părere fostul ministru de Externe.

 

Rusia, surprinsă de poziția fermă a Occidentului

 

În opinia sa, decizia FR este rezultatul discuțiilor bilaterale americano-ruse, dar și a faptului că poziția Occidentului a fost extrem de fermă.

”Partea rusă pare că începe să se convingă de fermitatea și coeziunea în legătură cu subiectul din discuție. (...)

În opinia mea, ceea ce se discută la cel mai înalt nivel cu Moscova, așa numitele negocieri de culoar, negocierile de cancelarie, sunt cele care prevalează”, mai spune fostul șef al diplomației române.

Citește și: Ziua - Z pentru Ucraina. Zelenski avertizează CETĂȚENII: Ziua ATACULUI va fi pe 16 februarie

Rusia a poziționat aproximativ 130.000 de soldați aproape de granița cu Ucraina, inclusiv aproximativ 30.000 de militari care participau la exerciții militare în Belarus.

În perioada 10 februarie - 20 februarie, pe teritoriul Republicii Belarus, în cadrul verificării forțelor de răspuns, se desfășoară exercițiul operațional comun ruso-belarus „Allied Resolve-2022”.

Potrivit ministerului rus al apărării, scopul oficial al exercițiului este de a elabora sarcinile de suprimare și respingere a agresiunii externe în cursul desfășurării unei operațiuni defensive, de combatere a terorismului și de protejare a intereselor statului Uniunii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel