Protest masiv în Ungaria împotriva guvernului. Graţierea unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie a stârnit revoltă

Autorul articolului: Echipa RadioDCNews |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Zeci de mii de persoane au protestat vineri în centrul Budapestei împotriva guvernului, după recentul scandal izbucnit din cauza graţierii unui bărbat condamnat într-un dosar de pedofilie.

"Acum sunt monştri acolo. Apăraţi victimele, copiii, pentru o societate sănătoasă", este sloganul mitingului organizat de mai multe vedete de pe internet ale Ungariei care a reunit peste 40.000 de oameni.

"Ne-am săturat" şi "Nu fiţi indiferenţi!" au cerut aceștia. Lor li s-au alăturat peste o sută de personalităţi importante, printre care actori, artişti, cântăreţi, modele, scriitori şi jurnalişti.

Înaintea vizitei oficiale a Papei Francisc în Ungaria în aprilie 2023, președinta Katalin Novak a acordat grațiere unui grup de aproximativ 20 de persoane, printre care și un fost director adjunct al unui cămin pentru copii. Acesta fusese condamnat în 2022 pentru complicitate la tăinuirea faptelor comise de șeful său, directorul instituției. Șeful căminului a primit anterior o sentință de 8 ani de închisoare pentru abuzuri sexuale asupra unor băieți în perioada 2004-2016, iar adjunctul său, care a fost ulterior grațiat de Katalin Novak, a fost condamnat la o pedeapsă de peste 3 ani de închisoare.

"Concluzia este, dacă nu aici şi acum, atunci când să protestăm?"

Un website de investigaţii jurnalistice a dezvăluit săptămâna trecută această graţiere. Apoi, partidele ungare de opoziţie au cerut demisia preşedintei Novak, fost ministru al familiei şi o colaboratoare apropiată a premierului conservator Viktor Orban. Novak a afirmat că orice graţiere este controversată prin natura sa, ulterior și-a dat seama că a înfuriat și mai mult opinia publică din Ungaria. În plus, Judit Varga, fost ministru al justiţiei în guvernul ultranaţionalistului Viktor Orban, s-a retras din viaţa politică pentru că a semnat graţierea.

"Concluzia este, dacă nu aici şi acum, atunci când să protestăm? Vedem că acest lucru a provocat dezbinare, nu numai între alegătorii liberali sau de opoziţie, ci şi între alegătorii guvernului. Protecţia copiilor este ceva unic, cred că nu ar trebui să existe îndoieli, a explicat presei unul dintre organizatori, Zsolt Osvath, cu puţin timp înainte de protest. "Sub pretextul vizitei la Papă, un bărbat care era complice activ al unui pedofil a fost eliberat. A fost eliberat cu graţiere prezidenţială, i s-a dat aprobarea şi se va putea întoarce oricând la muncă cu copiii, aminteşte apelul.

Cei mai vulnerabili, "victime ale unui destin tragic, au fost abandonaţi de stat", adaugă ei, subliniind că "victimele au fost acum trădate. Vrem să ne exprimăm furia, durerea şi compasiunea.

Cu toate demisiile, indignarea a persistat, iar atât partidele politice, cât și organizațiile care apără drepturile minorilor, solicită clarificarea detaliilor cazului. În plus, se cere divulgarea informațiilor cu privire la persoana care a cerut grațierea, în timp ce unii îl indică pe Orban drept principalul responsabil, conform Agerpres.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel