Erdogan primește cea mai puternică lovitură electorală în 20 de ani. Lui Ekrem Imamoglu, primarul ales la Istanbulului, i se cere să candideze la prezidențiale

Autorul articolului: Mihai Preda |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Turcii i-au administrat președintelui Tayyip Erdogan și partidului său cea mai mare lovitură electorală duminică într-un vot local la nivel național care a reafirmat opoziția ca o forță politică și a consolidat poziția primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, ca principalul rival al președintelui, relatează Reuters.

Cu cea mai mare parte a voturilor numărate, Imamoglu conducea cu 10 puncte procentuale în cursa pentru primăria din Istanbul, cel mai mare oraș din Turcia, în timp ce Partidul Republican al Poporului (CHP) a păstrat Ankara și a câștigat alte 15 primări în orașe din întreaga țară.

A fost cea mai mare înfrângere pentru Erdogan și partidul său AK (AKP) în cei peste douăzeci de ani de la venirea lor la putere și ar putea semnala o schimbare în peisajul politic divizat al țării. Erdogan a numit-o un "punct de cotitură" într-o adresă de după miezul nopții.

El și AKP au obținut rezultate mai slabe decât prevăzuseră sondajele de opinie din cauza inflației galopante, a votanților islamisti nemulțumiți și, în Istanbul, a atracției lui Imamoglu dincolo de baza seculară a CHP-ului, au declarat analiștii.

"Cei care nu înțeleg mesajul națiunii vor pierde în cele din urmă," a spus Imamoglu, în vârstă de 53 de ani, în fața a mii de susținători încântați duminică seara, unii dintre ei scandând să demisioneze Erdogan.

"Azi-noapte, 16 milioane de cetățeni din Istanbul au transmis un mesaj atât adversarilor noștri, cât și președintelui," a spus fostul om de afaceri, care a intrat în politică în 2008 și este acum considerat pe scară largă ca un posibil challenger la președinție.

Foto: Agerpres

Erdogan, care în anii '90 a fost și el primar al orașului său natal, Istanbul, s-a implicat intens în campania electorală înaintea alegerilor municipale, pe care analiștii le-au descris ca fiind un barometru atât al sprijinului său, cât și al durabilității opoziției.

Adresându-se mulțimilor adunate la sediul AKP din Ankara, capitala Turciei, Erdogan a spus că alianța sa a "pierdut altitudine" în întreaga țară și va lua măsuri pentru a răspunde mesajului votanților.

"Dacă am făcut o greșeală, o vom corecta" în anii următori, a spus el. "Dacă avem ceva lipsă, o vom completa."

În alte părți ale Ankarei, mii de susținători agitau steaguri turcești și ale partidului pentru un discurs al primarului reales al CHP, Mansur Yavas, care l-a învins pe contracandidatul său AKP într-o altă dezamăgire pentru Erdogan.

Conform a 92,92% din urnele deschise din Istanbul, cel mai mare oraș al Europei și motorul economic al țării, Imamoglu avea un sprijin de 50,92%, în comparație cu 40,05% pentru contracandidatul AKP Murat Kurum, un fost ministru în guvernul național al lui Erdogan.

Sondajele au prevăzut o luptă strânsă în Istanbul și posibile pierderi ale CHP-ului în întreaga țară.

Totuși, rezultatele oficiale parțiale raportate de agenția de stat Anadolu au arătat că AKP și principalul său aliat au renunțat la primării în 19 municipii cheie, inclusiv în marile orașe Bursa și Balikesir din nord-vestul industrializat, reflectând posibile tensiuni asupra salariaților.

CHP-ul a condus la nivel național cu aproape 1% din voturi, prima oară în ultimii 35 de ani, au arătat rezultatele.

Mert Arslanalp, profesor asistent de științe politice la Universitatea Bogazici din Istanbul, a spus că aceasta a fost "cea mai severă înfrângere electorală" a lui Erdogan de când a venit la putere la nivel național în 2002. "Imamoglu a demonstrat că poate ajunge dincolo de diviziunile socio-politice profunde care definesc electoratul de opoziție al Turciei chiar și fără sprijinul lor instituțional," a spus el. "Acest lucru îl face cel mai competitiv rival politic al regimului lui Erdogan."

În 2019, Imamoglu i-a administrat lui Erdogan o lovitură electorală puternică când a câștigat pentru prima dată Istanbulul, punând capăt a 25 de ani de guvernare în oraș de către AKP și predecesorii săi islamisti, inclusiv propria sa funcție

Foto: Agerpres

Președintele a ripostat în 2023, asigurându-și realegerea și o majoritate parlamentară cu aliații săi naționaliști, în ciuda unei crize a costului vieții care a durat ani de zile.

Analiștii au spus că tensiunile economice, inclusiv inflația aproape de 70% și o încetinire a creșterii provocată de un regim agresiv de strângere a politicii monetare, i-au determinat pe votanți să pedepsească AKP de această dată.

"Economia a fost factorul decisiv," a spus Hakan Akbas, consilier senior la grupul Albright Stonebridge. "Poporul turc a cerut schimbare și acum Imamoglu este dușmanul implicit al președintelui Erdogan."

Erdogan a spus că încheierea celui de-al doilea ciclu electoral în mai puțin de un an va aduce în sine un răgaz pentru economie.

În fața clădirii Primăriei Istanbulului, susținătorii care agitau steaguri au spus că își doresc să-l vadă pe Imamoglu să-l provoace pe Erdogan la președinție în viitor.

"Suntem foarte fericiți. Îl iubesc foarte mult. Ne-ar plăcea să-l vedem ca președinte," a spus Esra, o gospodină.

Imamoglu a fost reales în ciuda prăbușirii alianței de opoziție care a eșuat să-l răstoarne pe Erdogan anul trecut.

Principalul partid pro-kurd, care l-a susținut pe Imamoglu în 2019, a prezentat un candidat propriu sub sigla DEM în Istanbul de data aceasta. Dar mulți kurzi au lăsat deoparte loialitatea partidului și au votat din nou pentru el, sugerează rezultatele.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel