Comandant: Dacă Putin vrea să ocupe Ucraina, ar trebui să apeleze la un element cheie. ”E nevoie de 500-600 de mii de soldați ruși pentru o invazie totală”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Posibila escaladare militară de la granița de est a Ucrainei produce îngrijorare în toată Europa, dar mai cu seamă în rândul populației ucrainene.

Dmytro Yarosh, comandantul Batalioanelor de Voluntari din Armata Ucrainei, implicat direct în luptele din Donbas, este de părere că o eventuală ofensivă rusească ar putea să se petreacă spre sfârșitul iernii.

Dmytro Yarosh (dreapta) și Valery Zalujnîi / Foto: facebook 

Numit de curând și în funcția de consilier al lui Valeri Zalujnîi, Comandantului Forțelor Armate, Yarosh spune că Moscova dorește mai degrabă să creeze panică prin mișcările de trupe din ultima perioadă, iar un eventual atac s-ar putea întâmpla în câteva săptămâni.

”Fără sprijin aerian, nu au nicio șansă să treacă”

Tactica Rusiei ar putea fi de a intensifica evenimentele de pe Frontul de Est pentru a atrage acolo cât mai multe forțele armate ucrainene, iar apoi să deschidă fronturi și în alte zone.

”Se pare că (rușii n.r.) vor atinge capacitatea maximă pentru invazie undeva la începutul lunii februarie. Dar totul va depinde de negocierile care au loc pe frontul diplomatic dintre Statele Unite, NATO și Rusia. Ar trebui să sperăm la ce este mai bun, dar pregătirea pentru ce este mai rău este cea mai bună variantă”, este de părere Yarosh, într-un interviu acordat publicației Lb.

Orice scenariu este posibil, mai spune oficialul, care subliniază că elementul cheie într-o eventuală invazie rusă va fi apărarea antiaeriană.

Foto: SU-35C / Facebook, ministerul rus al apărării

”Fără sprijin aerian masiv, nu au nicio șansă să străpungă (apărarea ucraineană n.r.) dinspre sud sau dinspre nord. Utilizarea pe scară largă a avioanelor, dronelor și a sistemelor de rachete le-ar oferi mai multe avantaje (...) Desigur, ideal pentru noi ar fi ca NATO să „închidă” cerul în cazul unei agresiuni pe scară largă”, a adăugat Yarosh.

”Rușii nu vor avea o plimbare ușoară”

20. Harta Euro... (img_1730_60588100.jpg)

Toate mișcările de până acum au fost de acumulare și de inducere în eroare a oponenților: prima mobilizare a forțelor armate, din primăvară, urmată de retragerea doar a trupelor, a fost doar începutul.

Săptămânile trecute Moscova a masat în zona graniței de nord a Ucrainei peste o sută de mii de soldați. ”Sunt două eșaloane: primul, de o sută și ceva de mii de oameni, amplasat la 200 km de granița noastră, iar cel de-al doilea este situat la 400 de kilometri de graniță. Deci situația este cu adevărat periculoasă”, avertizează Yarosh.

Șeful Armatei de Voluntari spune că toate semnele indică planificare ofensivă:

  • spitale de campanie amplasate cât mai aproape de graniță;
  • prezența echipamentelor de deminare;
  • au fost pregătite sistemele de poduri și pontoane;
  • instalații de rachete anti-aeriene, care să sprijine mișcarea trupelor la sol.

Vezi și: Fondatorul publicației Sputnik și Pogrom a murit după ce a căzut de la etaj. Anchetatorii spun că ar fi fost sub influența drogurilor

”Apropo, ei sunt concentrați pe direcția Cernihiv (oraș la 140 de km de capitala Ucrainei), adică, ca să spun adevărul, pe direcția Kiev. (...) Toate astea sunt reale, dar, slavă Domnului, serviciile noastre de informații le descifrează, în colaborare cu aliații noștri, desigur”, adaugă liderul voluntarilor din Armata Ucrainei.

Yarosh a ținut să precizeze înaintarea trupelor ruse spre Kiev se va lovi de o puternică rezistență din partea armatei Ucrainei, mult mai bine pregătită să lupte decât era acum 7 ani.

”Nu este atât de ușor să aduci chiar și o singură unitate militară, iar când sunt multe, procesul devine și mai dificil (...) Forțele Armate ale Ucrainei sunt antrenate să respingă astfel de posibile scenarii, iar rușii nu vor avea o plimbare ușoară, nu vor putea captura Kievul foarte repede. Este pur și simplu nerealist”, mai spune expertul.

Citește și: Expert în securitate: În momentul ăsta, timpul curge în favoarea Ucrainei și în defavoarea Rusiei / Rusia inventează realități

”Ar fi fost bine să avem sisteme Patriot”

Oficialul militar recunoaște că sistemele de apărare antiaeriană ale Ucrainei nu sunt la cele mai noi.

”Există multe sisteme. Sunt puțin învechite, dar își fac treaba. Desigur, ar fi fost de dorit să avem sisteme Patriot sau altele similare, dar chiar dacă nu există, tot putem să le oprim (trupele ruse n.r.)”.

Oficialul este de părere că un plan de atac general a Ucrainei este puțin probabil. ”Pentru a ocupa Ucraina, rușii au nevoie de 500-600 de mii de soldați, număr pe care nu îl au”, este de părere șeful batalioanelor de voluntari din Armata Ucrainei. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel