Expert în securitate: În momentul ăsta, timpul curge în favoarea Ucrainei și în defavoarea Rusiei / Rusia inventează realități

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Iulian Fota, director al Institutului Diplomatic Român, este convins că declarațiile lui Lavrov privind Scutul de la Deveselu fac parte din arsenalul binecunoscut al Moscovei, care inventează probleme inexistente, pentru a le folosi, ulterior, ca monedă de schimb în negocierile cu Occidentul.

 

Fostul consilier prezidențial pentru securitate națională este de părere că declarațiile se înscriu în linia tehnicilor de negociere folosite de Rusia, iar regimul de la Kremlin ”exagerează, uneori chiar inventează realități” fiind conștient că, pentru Rusia, amenințarea scutului antirachetă de la Deveselu este zero.

Scutul: Rusia se legă de ce poate

Fota reamintește că, în urmă cu mai mult timp, militarii de rang înalt de la Moscova recunoșteau că scutul nu este o amenințare pentru Rusia.

”România nu a greșit cu nimic față de Rusia, Rusia nu are ce să ne reproșeze și, neavând argumente pe care să le arunce împotriva noastră, evident că exagerează, uneori chiar inventează realități pe care le știm cu toții. Există declarații ale unor oficiali ruși, de acum mulți ani de zile, când relațiile dintre Occident și ruși erau ceva mai bune, și când militari de rang înalt declarau în conferințele internaționale că scutul nu este o amenințare pentru Moscova.

Deci retorica asta cu ”uite scutul, nu e scutul”, ca amenințare, suntem obișnuiți cu ea și, evident, trebuie luată în calcul, tactic, să vedem ce i-a mai supărat, dar pe fond știm cum stau lucrurile: neavând ce să reproșeze românilor, evident că te legi de ce poți”, remarcă expertul în securitate națională.

Ucraina evoluează tot mai mult pe orbită anti-rusească

Fostul director al Colegiului Național de Informații arată că Rusia a intrat în criză de timp, iar Kremlinul este tot mai îngrijorat că Ucraina i-ar putea scăpa printre degete.

”Situația e serioasă pentru că aici mai e un lucru ce ar trebui să fie bine înțeles: timpul, în momentul ăsta, curge în favoarea Ucrainei și în defavoarea Rusiei. Deci, pe măsură ce timpul trece, Ucraina se întărește tot mai tare ca stat, evoluează tot mai mult pe orbită anti-rusească și cred că asta îi frământă și îngrijorează foarte tare pe cei de la Kremlin. Rusia în continuare se străduiește să nu piardă Ucraina, însă, cu cât se străduiește mai mult să nu o piardă, cu atât mai tare împinge Ucraina spre Occident și cu atât mai mult crește disperarea lor”, spune Fota.

Disperarea Rusiei

”Știm din istoria relațiilor internaționale că disperarea nu e un element bun și te poate împinge la mișcări nesăbuite și cred că asta e îngrijorarea. În mod rațional, Kremlinul n-ar avea de ce să fie interesat de o confruntare militară cu Ucraina, mai ales că ucrainenii au acum o capacitate mult mai mare de ripostă și pot face mult mai bine față atacurilor rusești.Disperarea te poate împinge la gesturi necugetate (...) și asta e ceea ce frământă comunitatea internațională și mișcările recente al rușilor, inclusiv cu spitalele de campanie de la granița cu Ucraina, cu chemarea de rezerviști, sunt semnale de pregătire de război. Acum, Rusia a mai jucat scenariul ăsta: e pune presiune pe multiple planuri, ca să vadă unde poate avea un câștig. Sunt foarte multe negocieri în spate, de multe dintre acestea nici nu știm, și poate de acolo vine și o veste bună, dar vestea bună doar va ameliora situația asta complicată dintre Rusia și Ucraina, nu o va rezolva”, mai adaugă directorul IDR.

”SRI-ul este principala instituție românească de intelligence”

Referitor la recentele întâlniri dintre șeful SRI și oficialii americani, Fota a subliniat că palierul de intelligence completează ceilalți doi piloni pe care se sprijină relația României cu SUA, cel diplomatic, dar și acela al colaborării în domeniul militar.

”Aș putea să spun că SRI-ul este principala instituție românească de intelligence, care contribuie și cu informații și pe line NATO, și pe linie bilaterală nu numai cu americanii. Să nu uităm că SRI este în clubul de la Berna, grupul cel mai prestigios de intelligence din lumea occidentală, un club cu foarte mare influență, s-a văzut asta în cazul Austriei, când austriecii, pe niște defecțiuni, vulnerabilități interne, au simțit influența Clubului de la Berna, atunci când Clubul a pus piciorul în prag. Asta arată că avem ce să oferim pentru că, pe anumite zone sensibile și importante pentru Occident, am avut performanță în ultimii ani”. 

Citește și: Aurescu: Poziția Rusiei, complet eronată. Scutul de la Deveselu are alt scop

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel