Aurescu: Poziția Rusiei, complet eronată. Scutul de la Deveselu are alt scop

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Poziția ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, este „complet eronată”, afirmă Bogdan Aurescu, care subliniază că sistemele anti-rachetă din România și Polonia au un caracter strict defensiv.

„Poziția exprimată de Federația Rusă în raport cu sistemul antirachetă amplasat în România, (...), este complet eronată, nu este nouă și face parte din retorica neconstructivă pe această temă, deja cunoscută încă de la momentul negocierii și încheierii, în 2011, a Acordului între România și SUA privind amplasarea în România a sistemului (antirachetă n.r.)”, transmite Bogdan Aurescu.

Scutul de la Deveselu nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei

Potrivit sursei citate, poziția României, a SUA și a NATO a fost exprimată public și transmisă Federației Ruse în repetate rânduri: sistemul de apărare antirachetă al NATO are un caracter strict defensiv, utilizat numai pentru scopuri de autoapărare, conform Cartei ONU.

„Sistemul nu este îndreptat împotriva Federației Ruse, vizând ameninţări cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune venite din afara spațiului euroatlantic; (...) Am explicat Rusiei de mai multe ori că sistemul BMD nu este eficient împotriva sistemului strategic al Rusiei de descurajare nucleară. (...) Prin urmare, declarațiile ruse care amenință să țintească aliații din cauza BMD a NATO sunt inacceptabile și contraproductive”, potrivit comunicatului.

Citește și: România numește noi ambasadori la UE și NATO

Reacția lui Bogdan Aurescu vine după ce afirmațiile ministrului afacerilor externe al Federației Ruse Serghei Lavrov, în discursul rostit joi în cadrul Consiliului Ministerial OSCE de la Stockholm, conform cărora în România și Polonia au fost instalate sisteme de apărare împotriva rachetelor care pot fi folosite pentru lovituri ofensive, scrie mediafax.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel