Putin și-a trimis expertul pe invazii. Generalul care a condus ocuparea Crimeei, în fruntea trupelor ”pacificatoare” din Kazahstan

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Misiunea trupelor ruse în Kazahstan este condusă de Generalul Colonel Andrei Serdyukov, cel care a a fost la conducerea operațiunii militare care s-a finalizat cu anexarea ilegală a Crimeei.

Între timp, dictatorul Nazarbayev pare că a fugit, iar autoritățile ar evita să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”.

Intervenția foarte rapidă a trupelor ruse sub auspiciile „forțelor de menținere a păcii” a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă - CSTO, un fel de variantă a NATO a statelor din fosta URSS, ridică o serie de întrebări.

Trupele trimise în Kazahstan vor fi conduse de comandantul Forțelor Aeropurtate ale Forțelor Armate Ruse, Generalul Colonel Andrei Serdyukov.

În primăvara lui 2014, acesta a condus operațiunea de anexarea Crimeei, iar în 2019 a condus un grup militar rus în Siria.

Serdyukov ar fi fost, de asemenea, responsabil de formarea și antrenarea grupului de forțe de ocupație ruse din Donbass (pseudonimul „Sedov”/«Сєдов»), susține publicația ucraineană NV.

Cât va dura misiunea - termen nespecificat

Potrivit Reprezentantul Ministerului rus al Apărării, Igor Konașenkov, durata ”misiunii” din Kazahstan este limitată, dar încă nu au fost anunțate termene precise.

În prezent se cunoaște faptul că 75 de avioane militare rusești de transport - IL-76 și An-124 - sunt implicate în transferul armatei ruse în Kazahstan, iar transferul are loc non-stop.

Unități ale Brigăzii 45 a Forțelor Aeropurtate Ruse, Diviziei 98 Aeropurtate a Forțelor Aeropurtate Ruse și Brigăzii 31 a Forțelor Aeropurtate Ruse au fost trimise în Kazahstan. Potrivit lui Konașenkov, toți militarii implicați „au urmat un antrenament special și au o experiență reală de luptă”.

”Militarii ruși care au sosit în Republica Kazahstan au început imediat să-și îndeplinească sarcinile. În acest moment, împreună cu agențiile de aplicare a legii din Republica Kazahstan, aeroportul din Almaty este sub control deplin”, adaugă reprezentantul Ministerului rus al Apărării.

Citește și: Horoscop 2022 pentru fiecare zodie în parte

Telenovela Djokovic. Discursul de AUR al susținătorilor săi

Răzbunarea crâncenă a Teheranului: Confiscă bunurile unor înalți oficiali americani. Pe listă sunt generali, foști consilieri la Casa Albă sau ambasadori

”Elbasy” ar fi fugit, iar autoritățile evită să mai folosească numele oficial al capitalei - ”Nur-Sultan”

UPDATE, 17:30
Părintele independenţei Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev, nu a părăsit ţara şi face apel la susţinerea actualului preşedinte, Kasîm-Yomart Tokaev, pe fondul protestelor violente care au cuprins republica central-asiatică, transmite sâmbătă EFE.

"Elbasi (părintele naţiunii) se află la Nur-Sultan (capitala kazahă). Poartă diverse consultări şi se află în contact direct cu preşedintele", a declarat Aidos Ukibai, purtător de cuvânt al fostului şef de stat, pentru agenţia de presă rusă Interfax.

În ultimele zile circulau zvonuri potrivit cărora Nazarbaev, în vârstă de 81 de ani, a luat calea exilului împreună cu mai mulţi membri ai familiei sale, din motive de securitate.

Fostul președinte al Kazahstanului Nursultan Nazarbayev (supranumit și ”Elbasy” - Conducătorul națiunii) și fiicele sale ar fi părăsit Kazahstanul împreună cu familiile lor, relatează ziarul kazahOrda.kz.

Publicația notează că doar fratele mai mic al fostului președinte, Bolat Nazarbayev, a rămas în țară.

Pe 6 ianuarie, a apărut informația că un avion secret a decolat din capitala Nur Sultan și a aterizat în Dubai, unde se află proprietățile familiei Nazarbayev.

Jurnaliștii kazahi au mai remarcat că autoritățile kazahe au încetat să mai folosească numele oficial al capitalei țării, Nur-Sultan, în rapoartele oficiale.

Jurnalistul Orda.kz, Gulnara Bazhkenova a anunțat acest lucru la postul de televiziune Dozhd, scriu cei de la Tvrain.ru.

Potrivit acesteia, în locul numelui orașului, în rapoartele oficiale sunt folosite expresiile ”capitala”, ”capitala Kazahstanului”.

Citește și: ”Tătucul națiunii” din Kazahstan ar avea zilele numărate. De numărat se ocupă Moscova

Radio Erevan, oglinda unui regim perfect. ”Este adevărat că poetul Vladimir Mayakovsky s-a împușcat?”

Dîncu, despre românii din Kazahstan: Ne interesa dacă nu este nevoie să îi repatriem

Rusia a fost avertizată: tăierea cablurilor de internet, considerată ACT DE RĂZBOI

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel