”Tătucul națiunii” din Kazahstan ar avea zilele numărate. De numărat se ocupă Moscova

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 06 ian 2022, 19:33 | Categorie: Politică
Nursultan Nazarbayev și Vladimir Putin
Nursultan Nazarbayev și Vladimir Putin

Într-un articol intitulat ”KGB cucerește Kazahstanul”, jurnaliștii de la publicația Lb remarcă faptul că în fosta republică sovietică au loc acum două procese simultane.

Cerințele economice ale protestatarilor au fost dublate și de revendicări de natură politică: plecarea reală din viața politică a primului președinte, Nursultan Nazarbayev, care i-a predat oficial puterea lui Kasim-Zhomart Tokayev în 2019, dar și demisia guvernului. 

Confruntat cu o situație explozivă, președintele în exercițiu, Kasim-Zhomart Tokayev, a declarat stare de urgență în mai multe regiuni și a demis Guvernul apropiat de fostul președinte.

”Pacificatorii” ruși

Președintele a cerut și ajutorul Moscovei, care a venit în câteva ore: primele divizii militare ale Rusiei au sosit în Kazahstan în dimineața zilei de 6 ianuarie, pentru a „facilita operațiunea de combatere a terorismului din Kazahstan, de a asigura securitatea civililor și de a o readuce sub controlul autorităților kazahe”. Operațiunea de pacificare implică în jur de 3.000 de miliatari, gata să ajute.

Potrivit analiștilor, cele două procese în desfășurare simultană sunt revoltele populației împotriva regimului și operațiunea specială a Moscovei de a elimina influența lui Nazarbayev și a clanului său pentru a putea subordona integral țara regimului de la Kremlin.

Președintele Tokayev, cunoscut ca un apropiat al Moscovei, a schimbat guvernul, a preluat conducerea Consiliului de Securitate, lăsându-l pe Nazarbayev fără nicio pârghie de influență în stat.

”Nu putem ști care va fi configurația - dacă, în principiu, Nazarbayev și clanul său vor mai avea vreo putere sau pur și simplu vor fi înlăturați, dacă Tokayev va fi părăsit (...) sau va fi înlocuit cu altcineva sau dacă Moscova va dori să păstreze o conducere loială în Kazahstan sau pur și simplu să decidă să ocupe o unele teritorii kazahe. Cu toate acestea, un lucru este deja clar: problema integrității țării asiatice este acum în mâinile KGB-ului, ceea ce înseamnă Kremlinul”, scriu cei de la publicația Lb.

Nazarbayev ar fi plecat spre Dubai

SIte-ul The Insider scrie că un avion care aparține Gărzii Naționale din Kazahstan a aterizat în Dubai, unde familia fostului președinte Nursultan Nazarbayev ar deține mai multe proprietăți. 

Acolo ar avea reședința nepotul lui Nazarbayev, Nurali Aliyev, ginerele fostului președinte,Timur Kulibayev, precum și șeful Comitetului de Securitate Națională Karim Massimov.

Citește și: Răzbunarea crâncenă a Teheranului: Confiscă bunurile din Iran a unor înalți oficiali americani. Pe listă sunt generali, foști consilieri la Casa Albă sau ambasadori

Vânzările Terapia Cluj în Kazahstan sunt blocate: Nu avem niciun fel de contact cu angajaţii noştri

Un fost gimnast nord-coreean a traversat zona demilitarizată fară să fie interceptat de nimeni

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite