De ce nu se văd investiţiile lui Nicușor. Primarul general explică: Bucureştiul este un bolnav în comă. "Am scos Primăria din faliment"

Ema Apostu | Dată: 20 iun, 13:40 | Categorie: Politică
Sursa foto: Facebook Nicușor Dan
Sursa foto: Facebook Nicușor Dan

Nicuşor Dan, primarul general al Capitalei, a explicat de ce nu se văd investiţiile făcute în prima parte a mandatului său.


"În primul rând, un lucru bun este că nu se mai vorbeşte de corupţie în primărie. Cred că ăsta e un pas uriaş înainte. În al doilea rând, e o chestiune asumată. Bucureştiul este aşa, dacă vrem să vorbim plastic, este un bolnav în comă. Da.... şi atunci când ai un bolnav în comă, te duci înăuntru, nu te ocupi de suprafaţă. A  ajuns în comă prin nefinanţare. Primarul Oprescu, spre exemplu, a găsit datorii de o sută de milioane de euro la termoficare şi le-a dus la nouă sute de milioane de euro.

Primarul Firea, fără să facă mari lucrări de investiţii, avea un buget de patru miliarde şi cheltuia în fiecare an cinci miliarde pe fel de fel de târguri, evenimente, subvenţii. Am făcut o situaţie pe subvenţia pe care ar fi trebuit să o plătim la termie, pe care Bucureştiul ar fi trebuit să plătească la termie în ultimii 10 ani şi au fost 2,5 miliarde care nu s-au plătit şi alea sunt exact investiţiile care în momentul de faţă se văd”, a afirmat Nicuşor Dan potrivit News.  

Vezi și: Nicușor Dan, nou atac la adresa Gabrielei Firea. Ministrul i-a răspuns: Legile sunt pentru proști

"Am scos Primăria din faliment"

Întrebat care sunt principalele realizări ale sale în prima jumătate a mandatului, edilul a invocat semnarea contractului pentru achiziţia a 100 de tramvaie din fonduri europene.  

"Cred că cel mai important lucru este care sunt acele schimbări de direcţie pe care le-am adus în administraţia Bucureştiului. Şi astea sunt trei. În primul rând am scos-o din faliment. Primăria Capitalei  aşa cum am preluat-o, era o instituţie cu datorii curente de trei miliarde de lei adică bani pe care ar fi trebuit să-i dăm pe loc şi, şi mai important, cu conturile blocate. Adică nu putem să facem nicio investiţie. (...) Ăsta este primul lucru important. Am scos Primăria din faliment. Avem datorii şi în momentul de faţă -  nu de nivel trei miliarde  - ele sunt toate eşalonate.

Vezi și: Război între Gabriela Firea și Nicușor Dan. Replici dure: Nu e înțelepciune, ci fugă de răspundere!

"Ne-am împrumutat mai ieftin decât Guvernul"

Am ieşit pe piaţă să ne împrumutăm de 550.000.000 ca să rostogolim o datorie mai veche pe care a făcut-o primarul Videanu când a cumpărat autobuzele Mercedes şi ne-am împrumutat mai ieftin decât Guvernul. Deci banii, dobânda pe care noi o plătim, e dobânda mai mică decât a Guvernului, ceea ce e un lucru extraordinar, ceea ce înseamnă că piaţa are încredere în noi. Şi, foarte important, la lucrările pe care le facem au reînceput să vină constructori şi în general furnizori care nu mai aveau încredere în Primăria  Capitalei. Deci, ăsta este primul lucru. Al doilea lucru care din nou se vede mai puţin, e zona de urbanism”, mai spune Nicuşor Dan.  

Acesta a mai spus că "din păcate, sunt foarte multe lucrări pentru care s-au investit banii publici şi cu care nu s-a mers până la recepţie. Inclusiv sediul Primăriei Capitalei nu are în momentul de faţă recepţie. Funcţionăm acolo. Pentru multe din lucrările care s-au făcut de către Primăria municipiului Bucureşti, recepţia trebuie să fie făcută la momentul încheierii lucrărilor, numai când a fost o... în fine, nu a fost o preocupare. Direcţia investiţii nu e cea mai, cum să spun, fiabilă din Primăria municipiul Bucureşti.

Acum am început pentru că nu mai suntem la momentul la care chiar s-au terminat recepţiile acolo unde noi am terminat investiţia, cum e parcarea de la Cora Pantelimon, am şi făcut recepţia şi s-a dat drumul la perioada de garanţie”.  

Vezi și: Nicușor Dan, filmat în timp ce trecea strada neregulamentar, cu copilul în brațe. Era cât pe ce să fie lovit de o mașină - Foto/ Video

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite