Trump păstra acasă un document despre armele nucleare ale unei ţări străine

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Donald Trump păstra la reședința sa documente extrem de sensibile, clasificate ca top secret.

Informaţii despre armele nucleare ale unei ţări străine au fost descoperite printre documentele confiscate de FBI din reşedinţa lui Donald Trump la începutul lunii august, a informat marţi cotidianul Washington Post, citând surse apropiate dosarului, notează Agerpres.

'Un document descriind forţele militare ale unei ţări străine, inclusiv capacităţile sale nucleare', a fost găsit printre numeroasele documente clasificate recuperate de poliţia federală în timpul percheziţiei efectuate la domiciliul fostului preşedinte american, scrie publicația.

Rraportul Washington Post arată că unele dintre documentele clasificate confiscate de FBI la percheziţia de la reşedinţa lui Donald Trump erau atât de sensibile încât nici oficialii seniori de securitate naţională ai administraţiei Biden nu sunt autorizaţi să le analizeze.

Washington Post nu oferă detalii suplimentare şi indică faptul că sursele sale nu au dezvăluit despre ce ţară este vorba.

Dacă informaţiile se confirmă, implicaţiile pentru SUA şi lumea întreagă ar putea fi semnificative.

La 8 august, FBI-ul a făcut o percheziţie la Mar-a-Lago, reşedinţa lui Donald Trump din Florida, şi a confiscat cutii cu documente confidenţiale pe care republicanul nu le-a returnat după ce a părăsit Casa Albă, în ciuda multiplelor solicitări. La câteva zile după percheziţie, Washington Post anunţase că FBI-ul caută documente legate de arme nucleare.

De la această operaţiune poliţienească spectaculoasă şi fără precedent pentru un fost şef de stat american, Donald Trump, care intenţionează deschis să candideze la preşedinţie în 2024, denunţă un act pe care îl consideră 'ilegal şi neconstituţional' şi repetă că a fost vizat din motive politice.

Luni, o judecătoare a tranşat în favoarea lui şi a ordonat desemnarea unui expert independent care să examineze documentele confiscate la 8 august. Această decizie interzice temporar anchetatorilor federali să le folosească în ancheta lor penală. Printre textele confiscate în cursul operaţiunii poliţieneşti se numără 18 documente clasificate 'top secret', peste 50 'secrete' şi 31 'confidenţiale', reaminteşte AFP. AGERPRES/(AS - editor: Alic Mîrza)

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel