Talibanii le-au ordonat prezentatoarelor TV din Afganistan să-și acopere fețele în timpul emisiunii

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Ordinul a fost emis de Ministerul pentru Promovarea Integrității și Prevenirea Viciului.

Mișcarea talibană din Afganistan le-a ordonat prezentatoarelor TV să-și acopere fețele în timpul emisiunii.

Un astfel de ordin a fost emis de Ministerul pentru Promovarea Integrității și Prevenirea Viciului.

Anterior, liderul taliban, Haibatullah Akhundzada, a semnat un decret prin care femeile care lucrează în instituții publice să poarte burqa în public, ascunzându-și trupurile din cap până în picioare. 

Dacă nu respectă regulile, riscă concedierea. În plus, tutorii bărbați, părinții sau soții acestor femei trebuie să plătească o amendă, la fel ca și conducerea posturilor TV care nu respectă acest ordin.

Talibanii au impus deja o serie de restricții societății civile, dintre care multe s-au concentrat pe restrângerea drepturilor femeilor și fetelor. În special, la începutul lunii mai, talibanii le-au ordonat femeilor să nu apară pe străzi și în public fără o burqa care ascunde trupul din cap până în picioare. Un alt decret taliban prevede că, dacă o femeie nu are un loc de muncă important în afara casei, ea „ar trebui să stea acasă.

Pe străzile capitalei, respectarea decretului este mixtă, scrie NYT.

În districtul Dasht-e-Barchi, unde locuiesc Hazaras, o minoritate predominant șiită musulmană, foarte puține femei își acoperă fața – cu excepția măștilor chirurgicale pentru COVID-19 . Dar în Karte Naw din apropiere, o zonă etnică paștun, parte a majorității sunnite, majoritatea femeilor poartă hijab-uri sau batice pe cap, care le acoperă fețele.

În afara capitalei, majoritatea femeilor par să se supună decretului. În toată țara, femeile spun că forțele talibane le-au atacat, uneori violent, și le-au ordonat să se conformeze noilor reguli.

În august, talibanii au promis politici mai puțin restrictive față de femei decât în ​​timpul guvernării lor anterioare, la sfârșitul anilor 1990.

„Nu va exista violență împotriva femeilor, nici prejudecăți împotriva femeilor”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid.

Anterior, în timpul primului regim taliban din Afganistan, din 1996 până în 2001, mișcarea a impus restricții majore femeilor afgane.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel