Rusia, presiuni uriașe pe Sofia: Ar putea lua măsuri împotriva întregii UE, ca răspuns la expulzarea diplomaţilor ruşi din Bulgaria

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Rusia
Rusia

Moscova reacționează agresiv.

Moscova vede cum îi scapă de sub control țara pe care o considera o anexă a lumii rusești, după ce Bulgaria a luat o serie de măsuri ferme, expulzând mai mulți membri ai ambasadei Rusiei de la Sofia.

Picătura care a umplut paharul Kremlinului a fost decizia autorităţilor bulgare de a expulza 70 de diplomaţi ruşi. După ce săptămâna trecută a amenințat că va închide ambasada de la Sofia, Moscova a anunțat acum că ar putea întreprinde măsuri împotriva întregii Uniuni Europene.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a avertizat în legătură cu posibilitatea ca Rusia să recurgă la contramăsuri împotriva Uniunii Europene, în legătură cu sprijinul acordat de UE în favoarea deciziei autorităţilor bulgare de a expulza 70 de diplomaţi ruşi.

Decizia politizată a Sofiei, cu privire la reducerea nejustificată a personalului nostru diplomatic din Bulgaria, în mod evident nu va rămâne fără o reacţie la nivel bilateral. Serviciul European de Acţiune Externă ar trebui să înţeleagă faptul că sprijinirea în mod necugetat a acţiunilor antiruseşti ale unor state membre face responsabilă întreaga Uniune Europeană de consecinţele acestora, inclusiv în ceea ce priveşte măsurile de retorsiune venite din partea noastră, a afirmat Zaharova, răspunzând astfel la o întrebare adresată de presa rusă, răspuns publicat pe site-ul Ministerului rus de Externe, arată Rador.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat la rândul său că Ambasada Rusiei de la Sofia nu mai poate funcţiona în mod normal în aceste condiţii. Acesta notează că declararea fără nicio justificare şi fără să existe nici cea mai mică tentativă de a oferi vreo explicaţie pentru declararea persona non grata a 70 de diplomaţi ruşi şi membri ai personalului administrativ, tehnic şi economic este un pas care depăşeşte cu mult sfera practicii diplomatice.

"Dacă o astfel de măsură inovatoare este considerată acceptabilă de Uniunea Europeană, atunci merită să ne gândim la principiul reciprocităţii, care stă la baza relaţiilor diplomatice, a mai subliniat reprezentantul Ministerului rus de Externe. Decizia Sofiei de a declara persona non grata 70 de angajaţi ai misiunii diplomatice ruse a fost anunţată pe 28 iunie. Ulterior, Ambasada Federaţiei Ruse din Bulgaria i-a cerut Sofiei să retragă această decizie, însă prim-ministrul bulgar interimar, Kiril Petkov a declarat vineri că nu va modifica decizia.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov a declarat luni că Ambasada Rusiei din Bulgaria nu mai poate funcţiona în mod normal, Moscova urmând să răspundă la acţiunilor Sofiei.

Negocieri pentru un nou guvern

Partidul "Continuăm Schimbarea" va prezenta programul cabinetului bulgar cu candidatul la funcţia de premier în persoana lui Asen Vasilev.

”Continuăm Schimbarea” este principala formațiune politică, avându-i ca lideri pe premierul Kiril Petkov și pe Asen Vasilev, ministru de Finanțe.

Grupurile de lucru formate din experţi din partidele "Continuăm Schimbarea", Partidul Socialist Bulgar şi Bulgaria Democrată şi deputaţi independenţi au discutat principalele direcţii ale programului. Urmează să se decidă care dintre puterile politice va prelua ministerele conduse în coaliţia anterioară de partidul "Există un Astfel de Popor", retras de la guvernare, şi dacă parlamentarilor independenţi le va reveni conducerea vreunui minister.

"Continuăm Schimbarea" nu va desfăşura negocieri cu alte formaţiuni politice, ci va căuta sprijin în rândul deputaţilor independenţi. Asen Vasilev şi partidul său mai au la dispoziţie mai puţin de cinci zile pentru a pregăti programul, pentru a împărţi ministerele şi pentru a găsi sprijin în vederea formării noului guvern.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel