”Rusia a ocupat 20% din Ucraina”. Rusia avertizează: decizia UE privind petrolul este autodistructivă

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

SUA au anunțat arme de 700 de milioane de dolari pentru Kiev, în timp ce Rusia a preluat aproape integral regiunea Luhansk.

Rusia ocupă în prezent aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei, a declarat joi președintele ucrainean Volodimir Zelenski în Parlamentul Luxemburgului, într-o alocuțiune video.

"Trebuie să ne apărăm de aproape întreaga armată rusă. Toate formațiunile militare ruse pregătite pentru luptă sunt implicate în această agresiune", a spus el, adăugând că linia frontului de luptă se întinde pe mai mult de 1.000 de kilometri.

Adresându-se parlamentului din Luxemburg, el a spus că aproape 125.000 de kilometri pătrați sunt acum în mâinile Moscovei, relatează BBC.

Aproape 12 milioane de ucraineni au fost forțați să-și părăsească casele de la începutul invaziei ruse din 24 februarie și peste cinci milioane, majoritatea femei și copii, au plecat în străinătate, a spus el.


Sancțiunile europene

Rusia a avertizat că decizia Uniunii Europene de a renunța la petrolul rus va destabiliza piețele energetice mondiale, numind-o un pas „autodistructiv” care se va răzbuna pe Europa. 

Liderii UE au convenit luni să suspende 90% din importurile de petrol ale Rusiei până la sfârșitul anului, cele mai puternice sancțiuni de până acum de la începutul invaziei Ucrainei. 

„Deciziile Uniunii Europene de a abandona parțial petrolul și produsele petroliere rusești, precum și interzicerea asigurării navelor comerciale rusești, ar putea duce la noi creșteri ale prețurilor, la destabilizarea piețelor energetice și la perturbări în lanțurile de aprovizionare”, a spus Ministerul rus de Externe. 

Președintele Consiliului European, Charles Michel , a declarat că mișcarea Europei va priva Moscova de fonduri semnificative și va crea presiuni suplimentare pentru a opri invazia, dar rușii spun că va pune în pericol economia UE. 

Forțele ruse își strâng cleștele

Forțele ruse și-au întărit atacul asupra orașului industrial Slaviansk, ca parte a eforturilor lor de a controla regiunea estică Donbas și au vizat legăturile feroviare folosite de ucraineni pentru a transporta armele de la aliații occidentali.

Forțele ruse încearcă să pătrundă spre sud și să captureze Kramatorsk și Slaviansk, orașe cheie din Donețk, a declarat joi guvernatorul acestei regiuni.

Rusia a acuzat Statele Unite că adaugă „gaz în foc”, după ce președintele Joe Biden a anunțat un pachet de arme de 700 de milioane de dolari pentru Kiev, care va include sisteme avansate de rachete HIMARS cu o rază de acțiune de până la 80 km (50 mile).

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat că Ucraina a promis că nu va folosi sistemele pentru a lovi ținte în interiorul Rusiei. 

Biden speră că extinderea artileriei Ucrainei va ajuta Rusia să negocieze încheierea unui război în care mii de oameni au fost uciși, orașe și orașe aplatizate și peste șase milioane de oameni forțați să părăsească țara.

"Ucraina are nevoie de arme pentru a elibera teritoriul ucrainean pe care Rusia l-a ocupat temporar. Nu luptăm pe teritoriul rus, ne interesează suveranitatea și integritatea noastră teritorială", a spus Andriy Yermak, șeful de cabinet al președintelui ucrainean, ridicând din umeri criticile Moscovei la adresa decizie SUA.

Moscova a spus că consideră infrastructura ucraineană folosită pentru a aduce arme occidentale drept o țintă legitimă în război.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel