Prima condamnare pentru crime de război. Militarul rus împușcase un civil care vorbea la telefon. Soldatul i-a cerut iertare văduvei

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Captură video / Expreso
Foto: Captură video / Expreso

Militarul rus Vadim Șișimarin, acuzat că a ucis un civil în regiunea Sumy, a fost condamnat la închisoare pe viață.

Un tribunal din Kiev l-a condamnat la închisoare pe viață un comandant de tanc pentru uciderea unui civil la primul proces pentru crime de război de la invazie.

Soldatul capturat, Sergent Vadim Șișimarin, a fost condamnat pentru uciderea lui Oleksandr Shelipov, în vârstă de 62 de ani, în satul Chupakhivka, din nord-est, pe 28 februarie.

El a recunoscut că l-a împușcat pe domnul Shelipov, dar a spus că a acționat la ordin și i-a cerut iertare văduvei sale.

Totuși, instanța nu a considerat sincere remușcările inculpatului.

Mai multe alte probabile crime de război sunt investigate de Ucraina.

Moscova a negat că trupele sale au vizat civili în timpul invaziei, în timp ce Ucraina spune că s-ar fi putut produce peste 11.000 de crime.

Acest proces din capitala ucraineană Kiev este văzut ca șansa Ucrainei de a dovedi, fără îndoială, că un soldat rus a ucis un civil fără a respecta regulile războiului.

Înaintea verdictului, avocatul apărării lui Șișimarin- numit de stat - a declarat pentru BBC News că niciun oficial rus nu a fost în legătură cu el. Purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin a declarat că Kremlinul nu are „nu există informații” despre acest caz.

La momentul uciderii, Șișimarin, 21 de ani, și alți soldați călătoreau într-o mașină pe care o capturaseră după ce convoiul lor a fost atacat și s-au despărțit de unitatea lor.

Când l-au văzut pe domnul Shelipov, el vorbea la telefon, a spus Șișimarin în instanță. Spune că i s-a spus să-l împuște cu o pușcă de asalt.

Avocatul său a declarat vineri instanței că Shishimarin a tras doar după ce a refuzat de două ori să execute ordinul de a trage și că doar una din trei până la patru cartușe a lovit ținta.

El a spus că Șișimarin a tras cartușele de teamă pentru propria sa siguranță și a întrebat dacă inculpatul a intenționat să ucidă.

Într-un moment dramatic din timpul procesului, văduva victimei, Kateryna Shelipova, s-a confruntat cu Șișimarin. "Spuneți-mi, vă rog, de ce ați venit [rușii] aici? Pentru a ne proteja?" a întrebat ea, invocând justificarea președintelui rus Vladimir Putin pentru invadarea Ucrainei.

"Protejează-ne de cine? M-ai protejat de soțul meu, pe care l-ai ucis?"

Soldatul nu a avut niciun răspuns la asta. Cerându-i mai devreme iertare văduvei, el a spus: „Dar înțeleg că nu mă vei putea ierta”.

Doamna Shelipova a declarat pentru BBC: „Îmi pare foarte rău pentru el, dar pentru o astfel de crimă – nu pot să-l iert”.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel