”Ne străduim să scăpăm de el”. Șeful SRI-ului ucrainean, aproape de o demitere. Cine este Bakanov, prieten încă din copilărie cu Zelenski

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Șeful SBU s-ar afla aproape de o demitere.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, intenționează să-l demită pe Ivan Bakanov din funcția de șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) din cauza unor operațiuni nereușite, dar și a pierderilor în Herson.

Potrivit publicației Politico, din cauza eșecurilor și pierderilor din Herson, Bakanov a căzut în dizgrația președintelui Zelenski.

Citând mai mulți oficiali apropiați președintelui, dar și un diplomat occidental, care ar avea un rol de consilier al Kievului cu privire la reforme, Politico scrie că Zelenski caută „să-l înlocuiască pe Bakanov cu cineva mai potrivit”.

Bakanov a fost atacat de oamenii apropiați de Zelenski după invadarea Ucrainei de către Rusia pe 24 februarie, deoarece șeful SBU nu a reușit să facă față în mod corespunzător noilor provocări.

Foto: Yermak, Zelenski, Bakanov

Potrivit surselor publicației, ”dosarul Bakanov” îi dă dureri de cap lui Zelenski, care nu este prea încântat de perspectiva de a-și concedia unul dintre cei mai apropiați colaboratori.

Regiunea Herson, călcâiul lui Ahile

Totuși, președintele s-ar putea vedea nevoit să-l schimbe pe șeful SBU, în special din cauza ușurinței cu care Ucraina a pierdut regiunea Herson. Zvonurile care răzbat din interiorul cercului de apropiați al liderului de la Kiev sunt că Bakanov nu a reușit să răspundă invaziei Rusiei din 24 februarie și că nu a reușit să comandă în mod corespunzător departamentul său uriaș de peste 30.000 de agenți.

Foto: Ivan Bakanov

În primele zile ale invaziei ruse, conducerea SBU a fost cel puțin pasivă și a înlesnit avansul și capturarea Hersonului.

„Suntem extrem de nemulțumiți de slujba lui și ne străduim să scăpăm de el”, a declarat, sub condiția anonimatului, un oficial ucrainean de rang înalt apropiat de Zelenski, pentru publicația Politico. „Nu suntem mulțumiți de abilitățile lui manageriale, știi, pentru că acum ai nevoie de... abilități de management anti-criză, așa cum credem că are”.

Generalul Serhiy Kryvoruchko, șeful direcției SBU a Hersonului, a ordonat ofițerilor săi să evacueze orașul înainte ca trupele ruse să-l ia cu asalt, împotriva ordinelor lui Zelensky, susțin autoritățile. 

Totodată, colonelul Ihor Sadokhin, asistentul lui Kryvoruchko și șeful Centrului Antiterorist al biroului local, ar fi informat forțele ruse care se îndreptau spre nord din Crimeea cu privire la locațiile minelor ucrainene și a ajutat la coordonarea unei trasee de zbor pentru aeronavele inamice, în timp ce fugea într-un convoi de agenți SBU care mergea spre vest.

Drept urmare, la 1 aprilie, Zelenski a decis să-l demită pe șeful Direcției I din SBU, dar și pe șeful regiunii Herson.

„Astăzi am luat o altă decizie în privința unor anti-eroi. Nu am timp să mă ocup de toți trădătorii, dar toți vor fi pedepsiți treptat. Cei care încalcă jurământul militar de credință față de poporul ucrainean… vor fi inevitabil lipsiți de grade militare înalte.

De aceea Andriy Olehovych Naumov, fost șef al departamentului principal de securitate internă la Serviciul de Securitate al Ucrainei și Serhiy Oleksandrovych Kryvoruchko, fost șef al direcției SBU din regiunea Herson, nu mai sunt generali”, a transmis Volodimir Zelenski.

Perioada Kvartal 95

Bakanov a fost șeful de cabinet al lui Zelenski și responsabil pentru cooperarea cu Rada Supremă.

Acesta era unul din membrii esențiali ai echipei cu care Zelenski a candidat la președinție. În timpul cursei prezidențiale, Bakanov a fost șeful sediului de campanie al lui Zelenski, scrie Liga.

Până acum câțiva ani, Bakanov asigura partea nevăzută, operațională a companiei de divertisment deținută de Zelenski, ”Kvartal 95”. Înainte de alegeri, el a  lucrat  ca avocat principal al lui Kvartal 95 și, în paralel, a condus  partidul Servitorul Poporului, în 2017.

Bakanov este prieten încă din copilărie cu Zelenski.

"Eu și el am crescut în același bloc. Aceasta este echipa mea", declara, în 2019, candidatul la președinție despre Bakanov.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel