Lovitură pentru Moscova. Europa a EXPULZAT SUTE de diplomați ruși. România încă așteaptă / Update. Aurescu: 10 diplomați, persona non grata

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Într-un gest fără precedent, mai multe state europene au expulzat, în ultima lună, peste 300 de diplomați ruși.

UPDATE:

Romania

Pe 5 aprilie, România a anunțat expulzarea a 10 diplomați ruși.

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea ca personae non gratae pe teritoriul României a 10 persoane care activează în cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, având în vedere că activitățile și acțiunile acestora contravin prevederilor Convenției de la Viena privind relațiile diplomatice din 1961.

Portugalia

Pe 5 aprilie, Portugalia a anunțat și ea expulzarea a 10 funcţionari diplomatici ruşi.

"Am decis expulzarea a 10 funcţionari ruşi care desfăşurau activităţi aflate în contradicţie cu securitatea naţională a Portugaliei", a anunţat Ministerul de Externe de la Lisabona, precizând că niciunul dintre oficialii vizaţi de expulzare nu este diplomat de carieră.

Știrea inițială:

După ce săptămânile trecute, țările baltice, Polonia sau Bulgaria au expulzat un număr important de diplomați ruși, crimele de război de care este acuzată Rusia au determinat diplomațiile europene să treacă la măsuri mai severe.

De la începutul invaziei ruse din Ucraina, statele europene au expulzat în total peste 300 de oficiali diplomatici ruși. Doar pe 4 și 5 aprilie, au fost expulzați din statele UE cel puțin 169 de diplomați/personal care activa în cadrul Ambasadelor Federației Ruse.

Lituania, spre exemplu, l-a expulzat luni chiar pe ambasadorul Federației Ruse la Vilnius, în timp ce Italia, Franța și Germania au expulzat împreună 105 de diplomați ruși.

Până la acest moment, România nu a expulzat niciun diplomat al Ambasadei ruse de la București. În total, personalul diplomatic al Ambasadei Rusiei la București numără 28 de persoane, în timp ce Consulatul General rus de la Constanța numără 3 membri, potrivit informațiilor MAE rus.

Referindu-se la expulzările masive ale diplomaților ruși din statele UE, Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse Dmitri Medvedev a avut o nouă ieșire agresivă.

”Dacă acest lucru continuă, puteți pune lacătul pe ambasadele occidentale, va fi mai ieftin pentru toată lumea”, a spus fostul președinte rus, citat de RiaNovosti, pe canalul său de telegram. Medvedev a anticipat că răspunsul Rusiei va fi simetric și distructiv pentru relațiile bilaterale.

Zilele trecute, serviciul de informații al armatei ucrainene publica o listă cu peste 620 de persoane, despre care spunea că sunt agenți FSB, aflați la Ambasadele Federației Ruse din diverse state europene.

Germania

Pe 4 aprilie, Berlinul a declarat 40 de diplomaţi ruşi "persona non grata", a anunţat luni şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock. Se presupune că diplomaţii respectivi sunt membri ai serviciilor de informaţii ruse, scrie Agerpres.

Guvernul a decis să declare "un număr semnificativ de membri ai ambasadei ruse drept indezirabili”. Persoanele expulzate ”au lucrat în fiecare zi în Germania împotriva libertăţii noastre, împotriva coeziunii din societatea noastră", a declarat Baerbock.

"Vom înăspri și mai mult sancțiunile existente împotriva Rusiei, ne vom spori cu hotărâre sprijinul pentru forțele armate ucrainene și, de asemenea, pentru a intari flancul estic al NATO”, a adăugat ea.

Franța

Pe 4 aprilie, o sursă apropiată Ministerului de Externe francez a anunțat că Franţa va expulza 35 de diplomaţi ruşi ale căror activităţi sunt contrare intereselor sale, a anunţat luni 

Italia

Pe 5 aprilie, ministrul de externe Luigi Di Maio a anunțat că Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruşi din raţiuni de ”securitate naţională”. Măsura a fost luată de comun acord cu parteneri europeni şi atlantici şi este necesară din raţiuni legate de securitatea noastră naţională şi în contextul crizei actuale cauzate de agresiunea nejustificată împotriva Ucrainei din partea Federaţiei Ruse', a afirmat Di Maio.

Spania

Pe 5 aprilie, Madridul a anunțat că a decis expulzarea a 25 de diplomați ruși. "Am decis expulzarea din Spania a unor diplomaţi şi funcţionari din cadrul Ambasadei Federaţiei Ruse, care constituie ameninţări pentru interesele de securitate ale ţării noastre şi ca reacţie la evenimentele petrecute în ultimele zile în Ucraina, în special în Bucha. Este vorba despre 25 de persoane", a declarat José Manuel Albares, ministrul spaniol de Externe, citat de cotidianul El Pais.

Danemarca

Pe 5 aprilie, Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a anunţat marţi ministrul de externe Jeppe Kofod. ”Am stabilit că aceşti 15 agenţi de informaţii expulzaţi au întreprins activităţi de spionaj pe teritoriul danez”, a declarat presei Jeppe Kofod.

Belgia

Pe 29 martie, Belgia a expulzat 21 de diplomaţi ruşi sub acuzaţia de spionaj şi că reprezintă ameninţări la adresa securităţii sale, a precizat Ministerul de Externe pentru Reuters.

Olanda

Pe 29 martie, Olanda a expulzat, la rândul său, 17 agenţi de informaţii ruşi care erau acreditaţi ca diplomaţi, pe baza unor date de la serviciile sale de securitate, conform Ministerului de Externe.

Irlanda

Pe 29 martie, Irlanda a expulzat 4 diplomați.

Suedia

Pe 5 aprilie, ministrul de externe suedez Ann Linde a anunțat că va expulza 3 diplomați ruși despre care spune că nu acționează în conformitate cu normele internaționale.

Bulgaria

Pe 2 martie, Sofia a anunțat că expulzează 2 diplomați ruși, acuzați de spionaj.

Pe 18 martie, Bulgaria a anunţat10 diplomaţi ruşi au fost declarați "persona non grata" şi le-a dat termen 72 de ore să părăsească ţara.

Pe 1 aprilie, Bulgaria a anunţat expulzarea unui diplomat al Ambasadei Rusiei la Sofia, cu grad de Secretar 1, suspectat de implicare într-un caz de spionaj.

Macedonia de Nord

Pe 28 martie, Macedonia de Nord, care nu este membră UE, dar face parte din Alianța Nord-Atlantică, a ordonat expulzarea a 5 diplomaţi ruşi care "se dedau unor activităţi contrare Convenţiei de la Viena privind relaţiile diplomatice", potrivit unui comunicat al ministerului de externe.

Slovacia

Pe 14 martie, Bratislava  a expulzat 3 membri ai personalului ambasadei ruse de la Bratislava, pe baza unor informaţii primite de la serviciile sale secrete.

Pe 30 martie, Slovacia a cerut ambasadei Rusiei la Bratislava să-şi reducă stafful cu 35 de persoane, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, invocând activităţi inacceptabile derulate de un alt diplomat rus, scrie Agerpres.

Cehia

Republica Cehă a expulzat un diplomat rus pe 29 martie.

Polonia 

Pe 23 martie, Varșovia a expulzat 45 de ”spioni ruşi care se dădeau drept diplomaţi", a anunţat miercuri ministrul de interne polonez, Mariusz Kaminski. "Agenţia de securitate internă a stabilit o listă cu 45 de persoane care lucrează în Polonia sub acoperirea unor activităţi diplomatice (...) şi care desfăşoară de fapt o activitate de spionaj împotriva Poloniei, dar şi împotriva aliaţilor noştri", a declarat presei purtătorul de cuvânt al ABW (serviciile poloneze de contraspionaj), Stanislaw Zaryn, citat de Agerpres.

Lituania

Pe 18 martie, Lituania a expulzat 4 diplomaţi. Lituania a explicat că expulzările pe care le-a decis au fost făcute "în semn de solidaritate cu Ucraina".

Pe 4 aprilie, Lituania a anunţat expulzarea ambasadorului rus la Vilnius.

Letonia

Pe 18 martie, Lituania a expulzat 3 diplomaţi.

Estonia

Pe 18 martie, Estonia a expulzat 3 diplomaţi. Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece "au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei"

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel