Bulgaria și țările baltice EXPULZEAZĂ 20 de diplomați. Rusia: Ne rezervăm dreptul de a riposta

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Bulgaria a decis să expulzeze 10 diplomați ruși. Sunt acuzați că ar fi desfășurat ”activități incompatibile cu statutul lor diplomatic”.

10 diplomați ruși au fost declarați de MAE bulgar ca "persona non grata". Aceștia au la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi ţara, informează Reuters şi AFP.

De asemenea, cele trei state baltice, Letonia, Estonia şi Lituania, au expulzat și ele, vineri, zece diplomaţi ruşi.

Ambasadorul rus la Sofia, Eleonora Mitrofanova, a reacționat imediat și a declarat că Rusia își rezervă dreptul ”de a riposta”, anticipând, probabil, o măsură simetrică, ce va fi luată de către Moscova în următoarea perioadă.

”Luăm acest lucru ca pe un act extrem de neprietenos și ne rezervăm dreptul de a riposta”, a declarat Eleonora Mitrofanova pentru TASS.

Decizia Sofiei

Cei 10 diplomați din Bulgaria au fost expulzaţi pentru "activităţi neconforme Convenţiei de la Veneţia privind relaţiile diplomatice", formulă folosită adesea pentru a semnala activităţi de spionaj.

Într-o declaraţie postată pe site-ul său, MAE bulgar a informat că premierul Kiril Petkov a fost consultat în legătură cu expulzările şi că ambasadorul Rusiei la Sofia a fost informat la rândul său.

Acesta este cel de-al doilea val de expulzări de diplomaţi ruşi din Bulgaria. La 2 martie, Sofia a expulzat doi diplomaţi ruşi pe fondul unor acuzaţii potrivit cărora cei doi ar fi fost implicaţi în activităţi de spionaj.

Cu anunţul de vineri, Sofia a expulzat în total 20 de diplomaţi ruşi suspectaţi de spionaj începând din octombrie 2019, scrie Agerpres.

Luni, Slovacia, alt stat membru UE şi NATO, a expulzat trei membri ai personalului ambasadei ruse de la Bratislava, pe baza unor informaţii primite de la serviciile sale secrete.

Ţările baltice expulzează zece diplomaţi ruşi


Lituania a expulzat patru diplomaţi, în timp ce Letonia şi Estonia, câte trei.

Diplomaţii au fost expulzaţi într-o mişcare coordonată "în legătură cu acţiuni care sunt contrare statutului lor diplomatic şi luând în considerare agresiunea rusă în desfăşurare din Ucraina", a scris pe Twitter şeful diplomaţiei letone, Edgars Rinkevics.

Ministerul de Externe al Estoniei a explicat într-un comunicat că i-a expulzat pe diplomaţi deoarece "au subminat direct şi activ securitatea Estoniei şi au răspândit propagandă care justifica acţiunea militară a Rusiei"

Lituania a explicat că expulzările pe care le-a decis au fost făcute "în semn de solidaritate cu Ucraina".

Contactat de Reuters, Ministerul de Externe al Rusiei nu a fost disponibil deocamdată pentru comentarii.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel