Iohannis participă la Iniţiativa celor Trei Mări. Țările implicate în proiect și de ce este important pentru România

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Pericol: O țară e pe cale să dispară, cu mulți români care depind de ea
Pericol: O țară e pe cale să dispară, cu mulți români care depind de ea

Preşedintele Klaus Iohannis va participa, luni, la cea de a şaptea ediţie a Summitului Iniţiativei celor Trei Mări.

Letonia organizează a șaptea ediție a I3M. În plus, va avea loc și un Forum de Afaceri.

Formatul reunește 12 state UE și acoperă toată zona cuprinsă între Marea Baltică, Marea Neagră și Marea Adriatică.

Scopul Inițiativei este creșterea nivelului de interconectare între state, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între state membre ale UE.

În principal, măsurile urmăresc creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.

În actualul context geopolitic marcat de războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, liderii statelor participante vor analiza, în cadrul celor două reuniuni, modul în care Iniţiativa trebuie să se poziţioneze în actuala situaţie de securitate europeană, în special contribuţia pe care I3M poate să o aducă, prin implementarea proiectelor strategice de interconectare, în cele trei domenii de bază ale Iniţiativei: transport, energie, digital.

Infrastructură rutieră și feroviară

"Preşedintele României va sublinia că ţara noastră va sprijini toate modalităţile prin care Iniţiativa poate ajuta Ucraina, în special prin intermediul proiectelor de interconectare la care această ţară ar putea participa, ca partener al Iniţiativei. Totodată, preşedintele României va evidenţia importanţa acordării unui sprijin similar, de către Iniţiativă, Republicii Moldova şi Georgiei, ca state care, la fel ca Ucraina, au vocaţia de a deveni membre ale Uniunii Europene", arată Administraţia Prezidenţială, citată de Agerpres.

"Klaus Iohannis va evidenţia, totodată, importanţa pentru România a iniţiativelor Rail2Sea şi Via Carpathia, a căror implementare va îmbunătăţi mobilitatea militară şi rezilienţa în domeniul infrastructurii din regiune, care se dovedesc esenţiale în actualul mediu de securitate european", mai arată sursa citată.

Cele 12 state membre ale UE, care fac parte din I3M sunt: Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel