Insula Șerpilor. Putin va BLOCA forajele din Marea Neagră? Fost consilier: ”Credeți că vor sta cu mâinile în sân? România ar deveni numărul 1”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Armata ucraineană a lovit pozițiile trupelor rusești de pe insula Șerpilor, conform comandamentului operațional Sud.

Forțele ucrainene au reușit să lovească punctul de control și au distrus sistemul de rachete antiaeriene ”Strela-10”, poziționat de Rusia pe insula Șerpilor. 

Distrugerea sistemului rusesc de pe insula Șerpilor a fost raportată în noaptea de 26 spre 27 aprilie, într-o postare pe facebook a Comandamentului Operațional de Sud a armatei ucrainene.

Foto: Timbru cu nava ”Moscova” și granicerul de pe insula Șerpilor

„În Zona Operațională a Mării Negre, forțele noastre au învins pozițiile inamice de pe Insula Șerpilor. S-au înregistrat lovirea punctului de control, distrugerea sistemului de rachete antiaeriene Strela-10”, se arată în comunicat.

Gruparea navală rusă a flotei a fost afectată serios, se mai arată în postarea Comandamentului de Sud, citată de Rubryka.

 

Rusia, la Gurile Dunării

Fostul consilier prezidențial George Scutaru a explicat la Dig24 care sunt motivele pentru care Rusia a preluat controlul insulei Șerpilor încă din primele zile ale invaziei Ucrainei.

În opinia acestuia, perspectiva unei granițe comune cu Rusia nu trebuie deloc exclusă. Analistul arată că ”este foarte posibil să ne trezim cu Rusia la gurile Dunării” și arată că poziția țărilor NATO cu Rusia ca vecin este una extrem de dezavantajoasă.

”Dincolo de problemele istorice care au existat între noi și Ucraina, este de preferat să ai o țară tampon între tine și Rusia. Mai devreme sau mai târziu, te poți trezi, într-un alt moment al istoriei, cu probleme mult mai mari în cazul în care ai Rusia vecin.

Gândiți-vă la teama permanentă pe care o au statele baltice, e adevărat, cu o minoritate rusă destul de importantă sau la obsesia Poloniei privind securitatea sa, ținând cont că are (vecină n.r.) o enclavă rusească și granița cu Belarus, aliatul fidel al FR. Deci este de evitat să ai o graniță directă cu Federația Rusă”, explică Scutaru.

Insula șerpilor, punct esențial

Fostul consilier prezidențial face și o analiză asupra situației insulei Șerpilor.

În opinia acestuia, România va avea mari greutăți să exploateze resursele de gaze aflate în zona economică exclusivă a țării noastre, întrucât Federația Rusă va încerca blocarea forajelor în Marea Neagră.

”Vedem care ar fi consecințele ocupării insulei Șerpilor și ce ar însemna acest fapt pentru exploatarea resurselor de gaz din Zona economică exclusivă (a României n.r.). (Există) Riscul de a ne trezi cu acțiuni de hărțuire din partea navelor ruse în momentul în care dorim să ne construim infrastructura energetică pentru a exploata aceste resurse”, explică Scutaru.

Expertul arată că Rusia a blocat total accesul în zona de nord-vest a Mării Negre și își exprimă temerile privind viitorul exploatărilor de gaze ale României din perimetrul apropiat de insula Șerpilor.

”Chiar dacă Odesa și restul porturilor de pe litoralul Mării Negre vor rămâne la Ucraina, în acest moment există o blocadă navală rusească, pornind de la insula Șerpilor, mergând până la Crimeea, blocadă care poate continua și rușii vor încerca să împiedice libera circulație a navelor, comerțul în Marea Neagră”.

Rusia nu va sta cu mâinile în sân

Scutaru explică că exploatarea depozitelor de gaze ar face din România cel mai mare producător de gaze de la nivelul Uniunii Europene, iar Rusia este de așteptat să nu permită ca acest lucru să se întâmple.

Foto: militari ai armatei ucrainene

”Credeți că vor sta cu mâinile în sân, să se uite de pe margine și să vadă cum reușim să aducem în Europa și către țările apropiate 200 de miliarde de metri cubi de gaz?

În condițiile în care doar Moldova are un consum de doar 1,5 miliarde pe an, deci România poate să ajute Moldova astfel încât să nu mai fie supusă șantajului din partea Federației Ruse. În patru ani, România poate să fie un exportator de gaz și să devină, din perspectiva producției, țara numărul unu în ceea ce privește resursele de gaz la nivelul Uniunii Europene”, conchide fostul consilier prezidențial.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel