În ce DIRECȚIE o apucă Putin. Adrian Cioroianu: Ar putea ajunge lângă TRANSNISTRIA

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Vladimir Putin
Vladimir Putin

Moscova nu vrea să rămână datoare și amenință Statele Unite cu o ripostă asimetrică.

 

Kremlinul a avertizat, miercuri, că va riposta "puternic" şi "dureros" la sancţiunile impuse de Statele Unite din cauza recunoaşterii de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste ucrainene Luhansk şi Doneţk.

"Nu trebuie să existe niciun dubiu: va fi o ripostă puternică la sancţiuni, nu neapărat simetrică, dar bine-calculată şi dureroasă pentru partea americană", a transmis miercuri Ministerul de Externe de la Moscova, scrieLe Figaro.

În ce direcție o apucă Putin?

Invitat la Digi24, Adrian Cioroianu a vorbit de spre posibilitățile pe care le analizează Vladimir Putin.

Fostul ministru de externe nu crede că Federația Rusă a riscat sancțiuni atât de dure din partea Occidentului doar pentru cele două republici separatiste, pe care le controla deja.

”Vom vedea care va fi strategia pe termen proxim a președintelui Putin. Nu ne dăm seama în acest moment dacă are de gând să meargă mai departe. Personal, mă tem că va merge mai departe, pentru că, a te mulțumi doar cu acele regiuni îi generează lui un risc pe plan intern. Adică, riscă niște sancțiuni pentru o zonă pe care oricum o controla; aceea zonă nu era sub controlul Kievului, să ne înțelegem, era sub controlul direct al Moscovei.

Dar va merge mai departe și spre ce va merge? Va include Belarusul? Va duce încercuirea Kievului? Va încerca ocuparea litoralului sudic al Ucrainei, plecând din Crimeea și luând-o spre vest? Acest lucru ne interesează fin punct de vedere al graniței noastre de est, pentru că ar putea ajunge în vecinătatea Transnistriei, lângă Republica Moldova. Apropo, (Transnistria n.r.) altă zonă unde funcționează soldați trimiși pentru păstrarea păcii. ”

Rusia a început RĂZBOIUL. Klitschko: La Kiev se aude vuietul obuzelor. Pregătiți VALIZA cu minimul necesar

Mercenarii lui Putin. WAGNER cutreieră ESTUL Ucrainei. Dumitru Borțun: Rușii spun că nu atacă, dar trimit IMAGINI

Moscova: ”Suntem deschişi diplomaţiei”

Moscova subliniază totuşi că vrea reluarea eforturilor diplomatice. "Noi suntem deschişi diplomaţiei, pe baza principiilor de respect reciproc, egalitate şi luarea în considerare în mod mutual a intereselor", subliniază Ministerul rus de Externe, conform CNN.

Preşedintele SUA, Joseph Biden, a afirmat, marţi, că în Ucraina este "începutul unei invazii ruse", anunţând că va impune sancţiuni şi avertizând că măsurile contra Moscovei vor continua dacă armata rusă trece la o intervenţie militară masivă.

"În momentul de faţă, asistăm la începutul unei invazii ruse în Ucraina. Intenţionez să impun sancţiuni ca ripostă, mult mai ample decât măsurile pe care noi şi aliaţii le-am implementat în 2014. Iar dacă Rusia merge mai departe cu invazia, suntem pregătiţi să continuăm cu sancţiunile. Cum crede Putin că are dreptul de a recunoaște noi ţări pe teritoriul unui stat vecin? Aceasta este o încălcare flagrantă a legislaţiei internaţionale", a declarat preşedintele SUA.

Sancţiunile din prima etapă vizează compania rusă VEB şi datoria suverană a Rusiei. "Oprim accesul Guvernului Rusiei la finanţare occidentală. De asemenea, vom impune sancţiuni asupra elitei ruse şi membrilor familiilor acestora. Ei au cote din câştigurile corupte ale politicilor Kremlinului şi trebuie să aibă cote şi din suferinţa impusă", a subliniat Biden.

Statele Unite au anunțat că menţin opţiunea negocierilor cu Rusia, dar momentul actual nu este "adecvat", întrucât Moscova pregăteşte invadarea Ucrainei, scrie mediafax.

Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt a Preşedinţiei SUA a afirmat  că "Uşa spre diplomaţie rămâne deschisă cu Rusia", chiar dacă secretarul de Stat, Antony Blinken, a anulat întâlnirea cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov. "Aşa cum a transmis secretarul de Stat, acesta nu este un moment adecvat pentru întâlnirea cu ministrul rus de Externe, întrucât Rusia face paşi în direcţia escaladării crizei şi se pregăteşte să invadeze Ucraina", a declarat Jen Psaki.

Update, ora 8,45:  Un avion militar ucrainean a intrat în spațiul aerian al României. Escortat la Baza 95 Aeriană - Bacău

UPDATE,24 febrarie, ora 8.30:  Rusia capturat două localități mici din regiunea Luhansk și au aruncat în aer un turn de televiziune în Luțk, relatează Unian.

UPDATE,24 febrarie, ora 8.00: - Tancurile din Belarus au trecut granița cu Ucraina, spune CNN.

Armata ucraineană spune că informațiile despre debarcarea trupelor rusești la Odesa nu sunt adevărate.

UPDATE, 24 febrarie, ora 7.10. Klitschko: La Kiev se aude vuietul obuzelor. Pregătiți VALIZA cu minimul necesar

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel