Coreea de Nord lansează trei rachete, posibil și o rachetă intercontinentală. Testul, la doar o zi după ce Biden a părăsit Asia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Coreea de Nord a lansat trei rachete, la o zi după vizita lui Biden în Asia.

Coreea de Nord a tras miercuri dimineaţă o "presupusă rachetă balistică intercontinentală" în cadrul unei serii de trei teste de rachete, a declarat armata sud-coreeană, la o zi după vizita preşedintele american Joe Biden în regiune, scrie AFP.

"Prima rachetă balistică (presupus ICBM) are o rază de acţiune de aproximativ 360 de kilometri şi o altitudine de aproximativ 540 de kilometri", a adăugat statul major sud-coreean într-un comunicat de presă.

Armata sud-coreeană a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marţi, 21.00 GMT), 06.37 şi 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcţia Mării Japoniei. 

Cele trei rachete balistice au fost lansate la câteva ore după plecarea din regiune a preşedintelui american Joe Biden, venit în Asia, printre altele, pentru a-şi reafirma sprijinul pentru Seul şi Tokyo în faţa ameninţării nucleare a Phenianului, notează AFP.

Statul major sud-coreean a indicat că aceste proiectile au fost lansate la orele 06.00 (marţi, 21.00 GMT), 06.37 şi 06:42 din Sunan, la periferia Phenianului, în direcţia Mării Japoniei, dar nu a precizat ce tipuri de rachete au fost.

Paza de coastă japoneză a evocat o "posibilă rachetă balistică" şi a cerut navelor să rămână departe de orice resturi căzute în mare.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk-yeol a convocat imediat o reuniune a Consiliului de securitate naţională, au făcut cunoscut serviciile sale.

Regimul nord-coreean, sub sancţiunile Naţiunilor Unite pentru programele sale de armament, şi-a accelerat testele de rachete în ultimele luni, dând vina pe atitudinea "ostilă" a Statelor Unite.

El a testat o rachetă balistică intercontinentală în martie pentru prima dată din 2017. Iar serviciile sud-coreene şi americane de informaţii îl bănuiesc că plănuieşte un test nuclear iminent, care ar fi şi primul în cinci ani.

Guvernul american a spus în ultimele zile că se aşteaptă la o "provocare" din partea Phenianului în timpul sau imediat după vizita lui Joe Biden, care a încheiat marţi seară un turneu în Coreea de Sud şi Japonia.

În timpul vizitei la Seul, preşedintele american şi noul său omolog sud-coreean, Yoon Suk-yeol, au discutat, potrivit acestuia din urmă, despre intensificarea exerciţiilor militare comune, precum şi despre desfăşurarea în peninsulă de avioane de luptă sau de rachete "pentru a se pregăti pentru un atac nuclear". 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel