”Acesta ar putea fi începutul celui de-al treilea război mondial” / Călcâiul lui Ahile al liderului chinez

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

”Xi nu le-a spus niciodată poporului chinez că l-a vaccinat cu un ser provenit din tulpina Wuhan, care oferă foarte puțină protecție împotriva noilor variante”, spune Soroș.

Invazia Ucrainei de către Rusia ar putea fi „începutul celui de-al treilea război mondial”, ceea ce ar putea însemna sfârșitul civilizației, a avertizat celebrul filantrop George Soros, scrie The Guardian.

Într-un atac feroce împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a liderului chinez Xi Jinping la Forumul Economic Mondial de la Davos, Soros a avertizat că regimurile autocrate sunt în creștere, iar economia globală se îndreaptă spre recesiune.

Discursul lui Soros s-a axat pe situația critică, cauzată de războiul din Ucraina.

„Este posibil ca invazia să fi fost începutul celui de-al treilea război mondial și este posibil ca civilizația noastră să nu-i supraviețuiască”, a spus el.

”Invazia Ucrainei nu a venit din senin. Lumea este din ce în ce mai implicată într-o luptă între două sisteme de guvernare care sunt diametral opuse unul altuia: societatea deschisă și societatea închisă”, a spus el.

Miliardarul, care a condus un atac financiar speculativ împotriva lirei în urmă cu 30 de ani, este de părere că momentul de cotitură pentru societățile democratice au fost atacurile teroriste din 11 septembrie 2001.

”Regimurile represive sunt acum în creștere, iar societățile deschise sunt sub asediu. Astăzi, China și Rusia reprezintă cea mai mare amenințare pentru o societate deschisă”, a spus el.

Europa a răspuns bine crizei provocate de invazia rusă, spune miliardarul, dar dependența de resursele energetice ale Rusie rămâne prea mare, crede acesta.

Merkel, cauza dependenței ridicate față de gazul rusesc

Fostul proprietar de fonduri speculative l-a criticat și pe fostul cancelar german Angela Merkel pentru apropierea prea mare de Moscova și Beijing.

”Va dura mult timp să elaborăm detaliile, dar se pare că Europa se îndreaptă în direcția bună. Ea a răspuns invaziei Ucrainei cu mai multă viteză, unitate și forță decât oricând în istoria sa.

Însă dependența europeană de combustibilii fosili ruși rămâne în continuare exagerată, în mare parte din cauza politicilor mercantiliste duse de fostul cancelar Angela Merkel. A încheiat acorduri speciale cu Rusia pentru aprovizionarea cu gaze și a făcut din China cea mai mare piață de export germană. Acest lucru a făcut din Germania cea mai bună economie din Europa, dar acum se plătește un preț mare pentru ea. Economia germană trebuie reorientată. Și asta va dura mult timp”, a spus el.

China

Miliardarul a mai opinat că, pentru a invada Ucraina, Putin a primit acordul lui Xi încă de la deschiderea Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing la începutul lunii februarie.

Totuși, Soros insistă că liderul chinez nu este atât de puternic pe cât credea.

”Xi ascunde un mare secret. Nu i-a spus niciodată poporului chinez că l-a vaccinat cu un vaccin conceput pentru varianta originală a virusului Wuhan și care oferă foarte puțină protecție împotriva noilor variante.

Contrar așteptărilor generale, Xi s-ar putea să nu obțină al treilea mandat râvnit din cauza greșelilor pe care le-a făcut, a prezis Soros.

”Blocajele Chinei pentru combaterea Covid -19 au împins economia în cădere liberă, dar Xi nu poate recunoaște că a făcut o greșeală”, a spus el.

„Pe lângă criza imobiliară, daunele vor fi atât de mari încât vor afecta economia globală. Odată cu perturbarea lanțurilor de aprovizionare, inflația globală este susceptibilă să se transforme în depresie globală.”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel