Vitamina B12: Cât de mult ar trebui să consumi zilnic și de unde să le obții

Autorul articolului: Romina Baluta |
Data publicării:
| Categorie: Lifestyle
Sursa foto: unsplash, Christine Siracusa
Sursa foto: unsplash, Christine Siracusa

Vitamina B12, cunoscută și sub numele de cobalamină, este una dintre cele opt vitamine B de care organismul nostru are nevoie.

Pe lângă faptul că ajută organismul să producă energie din carbohidrați, aceste vitamine din complexul B ajută, de asemenea, organele interne să utilizeze grăsimile și proteinele. Chiar dacă vitamina B12 este unul dintre nutrienții esențiali necesari organismului, o mare parte a populației de pe glob suferă de deficiența acestui nutrient. Afecțiunea este larg răspândită în India, deoarece 31% din întreaga populație este vegetariană și chiar și cei care nu mănâncă vegetarieni nu o consumă în mod regulat. Conform datelor, aproximativ 47% din întreaga populație a țării are deficit de vitamina B12.

Cât de multă vitamina B12 este necesară într-o zi

Vitamina B12 este o vitamină hidrosolubilă care călătorește prin sânge după ce se dizolvă în apă. În cazul general, organismul nostru nu stochează vitamine solubile în apă. Odată ce necesarul său este satisfăcut, toate substanțele nutritive suplimentare părăsesc organismul prin urină. În cazul vitaminei B12, organismul poate stoca o anumită cantitate de nutrient timp de câțiva ani. Potrivit National Institutes of Health din SUA, doza alimentară recomandată de vitamina B 12 variază în funcție de vârstă, sex și condiții de sănătate. Femeile însărcinate și cele care alăptează au nevoie de mai mulți nutrienți decât celelalte. RDI în funcție de vârstă arată astfel:

0-6 luni- 0,4mcg pe zi

7-12 luni- 0,5mcg pe zi

1-3 ani - 0,9mcg pe zi

4-8 ani -1.2mcg pe zi

9-13 ani -1.8 mcg pe zi

14-50 ani- 2.4mcg pe zi

Femei însărcinate - 2,6mcg pe zi

Femei care alăptează -2.8mcg pe zi

Surse de vitamina B12

Pentru a crește aportul acestui nutrient, în primul rând, încercați să includeți alimente naturale bogate în vitamina B12. În cazul în care necesarul zilnic nu este acoperit de alimente, puteți opta pentru suplimente după ce vă consultați medicul. Iată câteva surse comune de vitamina B 12: lapte, cereale, ouă, iaurt, somon, ton, carne de vită, ficat și rinichi, scoici, ciuperci, alimente fermentate, drojdie nutritivă, potrivit timesofindia.com

Citește și: Băutura PERICULOASĂ pentru femei. O bei aproape zilnic, dar habar nu aveai. Detaliul neștiut care-ți poate face rău

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel