Un război în Ucraina ar afecta construcția centralelor nucleare din Finlanda. Nordicii, afectați din două direcții

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Construcția celei de-a șasea centrale nucleare de la Hanhikivi 1, din Finlanda, ar putea fi amânată din cauza agravării situației din estul Ucrainei.

Conform publicației Euractiv, structura de proprietate a Fennovoima (compania care va construi noua centrală) ar putea complica viitorul proiectului în valoare de 7 miliarde de euro.

Astfel, Fennovoima este deținută în proporție de 66% de consorțiul Voimaosakeyhtiö SF, compus din companii finlandeze de stat, iar restul de 34% este în proprietatea RAOS Voima Oy, o subsidiară finlandeză a companiei ruse Rosatom. 

O agresiune rusă în estul Ucrainei ar putea atrage sancțiuni extinse din partea UE și SUA, iar Rosatom are mari șanse să fie printre actorii vizați de măsurile vesticilor. Totodată, un conflict în Ucraina ar pune în pericol construirea unui echipament important al centralei nucleare

Potrivit publicației citate, un echipament cheie al centralei, vasul sub presiune al reactorului, va fi fabricat în Ucraina la o uzină situată la 50 de kilometri de linia frontului. Pe de altă parte, Sakari Kotola, director de comunicații al companiei de energie nucleară Fennovoima, a încercat să calmeze opinia publică, declarând că nu au existat întârzieri până acum și că proiectul centralei nucleare Hanhikivi1 se află în termen.

Operaționalizarea centralei Hanhikivi 1 este planificată pentru anul 2029. Cu toate acestea, uzina încă nu are licență de construcție, iar furnizorul rus nu a furnizat încă documentația de siguranță necesară.

Problema stocării deșeurilor nucleare este, de asemenea, una spinoasă, partea rusă dorind să demonstreze că tehnologia de care dispune, în domeniul nuclear civil, se ridică la standardele occidentale.

Putin poate respira ușurat. Occidentalilor le este frică de un cutremur. Totuși, Vestul mai are câteva soluții la îndemână

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel