Putin poate respira ușurat. Occidentalilor le este frică de un cutremur. Totuși, Vestul mai are câteva soluții la îndemână

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Statele Unite și Uniunea Europeană au evitat să ia în considerare deconectarea Rusiei de la sistemul internațional de plăți SWIFT, ca parte a pachetului de sancțiuni impus în urma unei eventuale invazii militare a Rusiei în Ucraina.

Potrivit unor surse guvernamentale, citate de ziarul german Handelsblatt, excluderea Rusiei din SWIFT ar putea destabiliza piețele financiare pe termen scurt și ar putea conduce la crearea unui sistem alternativ de plată, în care țările occidentale nu ar mai putea avea niviun cuvânt de spus.

Opțiunea tăierii SWIFT nu este total scoasă din ecuație, însă șansele ca măsura să fie aplicată sunt destul de reduse din cauza unei părți a statelor UE.

Ce sancțiuni ar putea fi luate

În schimb, europenii și americanii discută despre sancțiuni economice alternative, care să fie direcționate împotriva celor mai mari bănci controlate de Moscova.

Aceste măsuri pot fi luate în cazul unei operațiuni militare ruse împotriva Ucrainei.

În același timp, Germania dorește unele excepții pentru băncile sale, astfel încât să poată plăti gazele livrate de Federația Rusă scrie Handelsblatt.

Potrivit publicației citate, secretarul de stat al SUA Anthony Blinken intenționează să se întâlnească în viitorul apropiat cu cancelarul german Olaf Scholz pentru a discuta despre pachetul de sancțiuni.

Citește și: Cetățenie ”doar cu buletinul”. Rusia vrea să simplifice obținerea certificatului. Vizați sunt cetățenii din fostele republici, inclusiv cei din Republica Moldova

Ascultă Balada ”HAIDUCULUI” Djokovic. Antivacciniștii bulgari: ”Nole, nebunul îi va fenta / Și nu se va...”

De unde a pornit inițiativa

Trebuie spus că pe 12 ianuarie, un grup de senatori americani condus de democratul Robert Menendez a depus un proiect de lege ce cuprinde pachetul de sancțiuni care ar fi aplicat Moscovei în eventualitatea în care Putin ar decide să atace Ucraina. 

Potrivit proiectului, deconectarea Rusiei de la SWIFT ar fi una dintre principalele măsuri care ar trebui luate în urma atacului.

SWIFT este un sistem global de schimb de informații pentru facilitarea plaților interbancare, care are sediul central în Belgia.

Ultimul caz de sistare a serviciului pentru o țară, a fost împotriva Iranului, în 2012, atunci când băncile iraniene au făcut obiectul sancțiunilor internaționale. Rețeaua a fost repusă în funcțiune trei ani mai târziu, ca urmare a unui acord prin care Teheranul a fost de acord să își reducă activitățile nucleare.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel