TREI scenarii pentru Ucraina. ”Putin nu vine cu Planul B, pentru că nu există un Plan B”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Există trei scenarii de încetare a conflictului.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina s-au conturat trei scenarii pentru evoluțiile ulterioare a conflictului, spune expertul american Thomas Friedman, potrivit The New York Times.

Primul scenariu

Expertul crede că, dacă Occidentul nu-l oprește, Putin va devasta Ucraina.

Acest scenariu ar putea însemna crime de război de o amploare pe care Europa nu a mai văzut-o din perioada nazistă. 

„Lumea modernă, globalizată nu a avut niciodată de-a face cu un lider acuzat de crime de război de o asemenea amploare, a cărui țară se întinde pe 11 fusuri orare, este unul dintre cei mai mari furnizori de petrol și gaze din lume și are cel mai mare arsenal de focoase nucleare din lume”, arată Friedman.

Totuși, expertul crede că Putin nu are cum să câștige pe termen lung.  

Putin nu vine cu Planul B, pentru că nu există un Plan B. Pur și simplu nu poate face ceea ce a sperat să facă: să instaleze o marionetă și, practic, să plece acasă. Dacă instalează o marionetă, va avea trupe acolo pentru totdeauna”, este de părere expertul. 

Al doilea scenariu

Sancțiunile economice împotriva Rusiei vor începe să-și facă efectele și ambele părți vor fi forțate să facă compromisuri.

”În schimbul unei încetări a focului și a retragerii trupelor ruse, enclavele estice ale Ucrainei, aflate de facto sub controlul Rusiei, vor fi predate oficial Rusiei, iar Ucraina va promite deschis că nu va adera niciodată la NATO. În schimb, trupele rusești vor pleca și sancțiunile occidentale vor fi ridicate”, a scris expertul.

Potrivit lui Friedman, acest scenariu este puțin probabil, deoarece îl va forța pe Putin să recunoască că nu și-a realizat obiectivul de reintegrare a Ucrainei în Russkiy Mir - Lumea rusească.

Al treilea scenariu

Cel mai improbabil scenariu este ca rușii de rând sau oficialii de rang înalt să încerce să-l răstoarne pe Putin.

„Mii de oameni ies deja în stradă pentru a protesta împotriva războiului frenetic al lui Putin. O fac riscându-și propria siguranță, pentru a pune capăt guvernării lui Putin”, a spus expertul.

”Cel mai puțin probabil scenariu este ca câțiva dintre înalții oficiali din zona serviciilor de informații să își spună unul altuia: <<Ce naiba? Tipul ăsta și-a ieșit din minți>>”, este de părere Friedman.

Ce se schimbă în ”aripa” occidentală a Europei

Deși Putin se aștepta la o reacție serioasă din partea comunității internaționale, mobilizarea statelor occidentale, dar și a celor ”like-minded”, cum ar fi Japonia, Coreea de Sud sau Singapore, a depășit toate previziunile. Alături de sancțiunile impuse de state, putem vedea și reacția companiilor multinaționale, care nu sunt obligate să adopte măsuri împotriva Moscovei dar, din convingere sau la presiunea opiniei publice, părăsesc masiv piața rusească.

Nato ia măsuri fără precedent și activează și dislocă, în premieră, Forța de Răspuns a NATO.

Mircea Geoană dă de înțeles că vom asista la rearanjări de forțe NATO în Flancul Estic, probabil fiind vizate România, Polonia și statele baltice.

”Sancțiunile aplicate de Occident și de aliații noștri produc, în fiecare secundă, pagube incalculabile la adresa economiei FR. Să ai rubla pierzând 40% din valoare în câteva zile, să ai piețele de capital, practic, prăbușindu-se, să vezi acțiunile companiile companiilor rusești fiind, practic, netranzacționabile, să vezi tot ce înseamnă sancțiuni tehnologice.

Pe lângă costul economic și financiar, un lucru a început să fie discutat la nivel de NATO, continuă la nivelul miniștrilor apărării. Vom schimba în mod fundamental modul în care ne vom așeza forțele și resursele în Flancul Estic și această schimbare de paradigmă strategică pe care Federația Rusă a introdus-o în Europa va produce modificări și din punct de vedere militar, din partea NATO”, declara oficialul NATO. (Vezi TOT articolul).

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel