SUA: Modelele computerizate arătau că Rusia va CÂȘTIGA în 72-96 de ore. Războiul în Ucraina nu decurge cum credea Putin

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Publicația americană Breaking Defense încearcă să explice de ce războiul nu decurge așa cum arătau ”calculele hârtiei”.

”Disciplina, leadership-ul, spiritul de luptă, numiți-le cum vreți. Modelele computerizate nu țin cont de aceste lucruri. Ei pot calcula sistemele de armament, pot face calculele. Trebuie să înțelegem că există o componentă umană în luptă. Toate tehnologiile lumii permit Rusiei să câștige, dar acest lucru nu înlocuiește resursa umană”, spune generalul David Berger.

Deși președintele american Joe Biden a declarat în mod repetat că armata americană nu va fi implicată în ostilități, înalți oficiali ai Pentagonului și liderii militari americani monitorizează îndeaproape conflictul pentru a înțelege mai bine riscurile conflictului pentru aliații NATO. 

Câteva lecții din primele două săptămâni ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei, identificate de trei generali americani.

Factorul uman încă contează

Armata rusă are 900.000 de oameni, mai mulți decât armata ucraineană. Rusia are, de asemenea, un buget de apărare mai mare. Dar cetățenii ucraineni au arătat o rezistență care a provocat pierderi grele trupelor ruse, oprindu-le marșul spre Kiev.

„Dacă am lansa un joc de război virtual, știind cum sunt amplasate forțele ruse și înțelegându-le capacitățile, un model pe computer ar spune că Rusia va câștiga în 72-96 de ore. Dar aceste modele nu țin cont și nu pot explica voința poporului ucrainean de a lupta pentru patria sa”, a spus comandantul Corpului Pușcașilor Marini ai SUA, generalul David Berger.

Provocarea logistică

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare, care arată coloane de tancuri și vehicule militare oprite pe drumurile ucrainene, rămase fără combustibil și piese de schimb, au devenit virale. Alte videoclipuri arată soldați ruși înfometați care au rămas fără rații și încearcă să găsească singuri mâncare.

Problema Rusiei nu este tehnologică, a declarat, miercuri, comandantul forțelor aeriene americane, generalul Mark Kelly, la o conferință McAleese and Associates. ”Sistemele sovietice de rachete sol-aer funcționează destul de bine atunci când sunt operate de ucraineni”, a spus el.

Kelly a sugerat că armata rusă este obișnuită să se antreneze pe propriul teren, unde își pot folosi sistemele de apărare aeriană și alte arme pentru a distruge forțele inamice. Acesta poate să nu fie cazul într-un mediu în care propriile forțe sunt împrăștiate și armata rusă nu deține încă superioritatea terestră și aeriană.

Tehnologia veche este încă importantă

Lupta dintre Ucraina și Rusia arată că și tehnologiile mai puțin dezvoltate pot afecta semnificativ amenințările actuale și cursul ostilităților.

Generalul James McConville a subliniat succesul Ucrainei în utilizarea dronelor TB2 Bayraktar, fabricate în Turcia, relativ ieftine. Dronele au un deosebit succes în a distruge tancurile rusești și alte vehicule militare.

”Oamenii cred că apărarea integrată aeriană și antirachetă este ca un zid care este imposibil de trecut. Dar există modalități prin care poți ocoli, a spus McConville. - Puteți dezactiva apărarea antiaeriană cu lovituri cinetice. Deci le oferi comandanților o mulțime de opțiuni și oponenților multe dileme.”

Citește și: ”Ucigașul de Pantsir”, BAYRAKTAR. Pagubele făcute Rusiei cu DRONELE turcilor

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel