SUA boicotează diplomatic JO de la Beijing. China ameninţă cu contramăsuri

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Casa Albă a anunţat că nu vor trimite oficiali la "Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022", în semn de protest faţă de abuzurile în domeniul drepturilor omului atribuite regimului comunist chinez.

Boicotul diplomatic anunţat de Washington - care nu va opri participarea sportivilor americani - marchează o escaladare majoră a crizei dintre Statele Unite şi China. Washingtonul critică frecvent situaţia drepturilor omului din China, inclusiv abuzurile din provincia Xinjiang, ameninţările militare asupra Taiwanului, tarifele economice şi criza democratică din Hong Kong. Departamentul de Stat consideră "acte de genocid" şi "crime împotriva umanităţii" abuzurile asupra minorităţii uigure din Xinjiang.

"Administraţia Biden nu va trimite diplomaţi sau delegaţii oficiale la Jocurile Olimpice şi Paralimpice Beijing 2022, din cauza actelor de genocid şi crimelor împotriva umanităţii din Xinjiang şi a altor abuzuri asupra drepturilor omului. Atleţii din Echipa SUA au susţinerea noastră totală, îi vom susţine în totalitate şi ne vom bucura de performanţele lor de acasă. Dar nu vom contribui la atmosfera de fanfară de la Jocurile Olimpice", a declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.

Beijingul spune că va lua măsuri

China a avertizat că va aplica măsuri dure de retorsiune dacă Statele Unite vor boicota în totalitate "Jocurile Olimpice de Iarnă Beijing 2022", care vor începe în februarie.

”China va lua contramăsuri hotărâte". Cei care fac apel la boicot "fac pe interesanţii", a declarat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al MAE chinez.

CNN a relatat că boicotul diplomatic american nu-i va împiedica pe sportivii din SUA că participe la competiţie.

Olimpiada de iarnă 2022. Medaliile vor fi inspirate de vechi pandantive chinezeşti de jad

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel