Separatiștii cer TOT Donbasul. ”Este teritoriul nostru!” / Trupele rusești sunt în Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Captură BBC
Foto: Captură BBC

Rusia își va putea construi bazele militare în Donbas, dacă va ratifica așa-numitul ”Acord de prietenie” cu cele două ”republici”

Potrivit pubicației RIA Novosti, articolul 5 din „Tratatul de prietenie” cu ”Republica Populară Donețk” prevede măsuri de ”securizare” a separatiștilor, inclusiv prin înființarea de către Federația Rusă a unor baze militare pe teritoriul nou-ecunoscut de Putin.

”Pentru asigurarea securității părților contractante, precum și a păcii și stabilității, fiecare parte contractantă va acorda celeilalte părți dreptul de a construi, folosi și îmbunătăți infrastructura militară și bazele (facilitățile) militare pe teritoriul său."

Un acord similar a fost încheiat cu ”Republica Populară Luhansk”.

Vor tot Donbasul - ”Este teritoriul nostru”

RIA Novosti relatează că Separatiștii din ”Republica Luhansk” consideră întreaga regiune Lugansk a Ucrainei drept teritoriu și au cerut Ucrainei să-și retragă trupele.

”Este teritoriul nostru, care a fost ocupat de trupele ucrainene. Cred că va trebui să cerem Ucrainei să-și retragă trupele în mod voluntar.”, spune unul din liferii separatiști din Luhansk.

Potrivit acestora, dacă retragerea ucraineană nu se va întâmpla, se va lua o decizie care ”va restabili pacea și va restabili integritatea noastră teritorială (a separatiștilor – n.red.) în toată Republica Populară Lugansk”.

Martorii oculari din Donețkul ocupat au raportat deplasarea unor unități mari de echipamente militare și militari dinspre centrul orașului către linia frontului.

UE va decide marţi primele sancţiuni împotriva Rusiei

La acest moment nu este vorba de "o invazie de mare amploare, însă trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean", în Donbas, a subliniat Borrell.

"În această dimineaţă am lucrat deja la pregătirea textului, iar după-amiază Consiliul va decide ce sancţiuni vor fi luate (...) Trebuie acţionat repede, adică în această după-amiază, aici, la Paris", a precizat el, adăugând că sancţiunile vor fi adoptate "în unanimitate", scrie Agerpres.

Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete de recunoaștere a independenței și suveranității Republicii Populare Donețk și a Republicii Populare Lugansk și a cerut Adunării Federale Ruse să susțină decizia și să ratifice un acord de prietenie cu republicile.

De asemenea, la punctul 4 al decretelor de recunoaștere a independenței, Putin ordonă trimiterea trupelor ruse în zonele ocupate din regiunile Donețk și Lugansk.

”Ministerul Apărării al Federației Ruse asigură, (...), menținerea a păcii de către forțele armate ale Federației Ruse pe teritoriul Republicii Populare Donețk” - se spune într-unul dintre decrete. Un decret similar a fost semnat și pentru Republica Luhansk.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a adresat ucrainenilor într-o ieșire televizată, cauzată de evenimentele din estul Ucrainei.

Suntem pe pământul nostru, nu ne este frică de nimeni și nimic, nu suntem vinovați de nimic și nimic, și nu vom da nimic nimănui și suntem siguri de asta”, a reamintit Zelenski.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel