Sechestru pe averea fostului președinte al Ucrainei, Petro Poroșenko, într-un caz de trădare

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: Petro Poroșenko, facebook
Foto: Petro Poroșenko, facebook

Tribunalul districtual Pecersk din Kiev a decis sechestrarea proprietăților fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko, într-un caz de trădare.

Plecat din țară încă din  18 decembrie, Poroșenko a anunțat că se va întoarce în Ucraina pe 17 ianuarie.

 

Măsurile luate de judecători au legătură cu unul dintre zecile de proceduri penale, puse în mișcare împotriva celui de-al cincilea președinte al Ucrainei, din perioada 2014-2019.

Judecătorii au dispus instituirea sechestrului pe toate bunurile liderului partidului „Solidaritatea Europeană”, Petro Poroșenko.

Acesta este acuzat de înaltă trădare și complicitate la acțiuni de terorism în urma unor tranzacții cu cărbune din zona Donbass. Avocatul lui Poroșenko, Igor Golovan, susține că speța este un caz tipic de persecuție politică a fostului președinte și a adăugat că apărarea va ataca decizia instanței.

Surse din echipa lui Poroșenko au declarat că au fost sechestrate conturile bancare, toate casele și terenurile care îi aparțin, precum și acțiunile deținute la bănci, fabrici etc), relatează publicația ucraineană Pravda.

Hotărârea poate fi atacată, dar publicarea textului integral al deciziei judecătorești a fost amânată pentru 14 ianuarie.

Poroșenko a anunțat că se va întoarce în Ucraina pe 17 ianuarie.

Pe 17 ianuarie, așa cum am promis, mă voi întoarce la Kiev pentru a mă prezenta în instanță și să mă întâlnesc cu procurorul general, exercitând dreptul, pe care îl am ca parlamentar, la o primire imediată”, a spus fostul președinte ucrainean.

Potrivit anchetatorilor, Poroșenko s-a înțeles în 2014 cu omul de afaceri Victor Medvedciuk și cu o serie de alte persoane pentru a refuza cărbunele din Africa de Sud și de a cumpăra cărbune din zonele ocupate de separatiștii din Donbass. Anchetatorii spun că Poroșenko a făcut presiuni asupra Ministerului Energiei pentru a cumpăra cărbune de la două companii situate în teritoriile temporar ocupate și controlate de separatiști.

Citește și: Varianta rusă a castrării chimice pentru pedofili: Duma de Stat vrea muncă silnică pe viață în lagărele din Siberia

Mircea Geoană: ”Să mă scol cu 2009 în cap și să mă culc cu 2009 în cap? Nu, mulțumesc! E la deșeuri”

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel