România - Schengen/ Ciolacu: Este o seară grea pentru toţi românii; e un gust amar şi un sentiment de umilinţă

Autorul articolului: Anca Murgoci |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Sursă foto: Facebook (Marcel Ciolacu)
Sursă foto: Facebook (Marcel Ciolacu)

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că neacceptarea României în spaţiul Schengen este 'un eşec al dreptei europene şi al Comisiei Europene', iar Austria va trebui să dea anumite explicaţii şi 'să suporte anumite consecinţe' la nivel european.

'Este o seară grea, cred că nu numai pentru mine, şi pentru dumneavoastră şi pentru toţi românii, e un gust amar şi un sentiment de umilinţă a românilor pentru că am îndeplinit toate condiţiile şi un singur stat european s-a opus intrării României în spaţiul Schengen. Este un eşec al dreptei europene, pentru că în decursul unei perioade de câteva luni au existat nişte decizii luate de către familiile politice europene şi anumite familii politice s-au ţinut de cuvânt, iar cancelarul Austriei şi ministrul de interne au Austriei, care sunt membri ai familiei europene de dreapta, astăzi au votat total incorect împotriva României şi a românilor. Este totuşi un eşec al Comisiei Europene pentru că aceasta a făcut recomandarea ca România şi Bulgaria să intre în spaţiul Schengen şi au detaliat toate controalele făcute atât în România cât şi în Bulgaria, că îndeplinim absolut toate condiţiile', a spus Ciolacu.

El a menţionat că autorităţile statului au obligaţia de a merge mai departe în demersul pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar la Consiliul European acest subiect trebuie trecut pe ordinea de zi deja.

'Nu ştiu de ce un stat european, Austria, a dorit în acest moment să creeze un cadru de bucurie într-un stat agresor al Ucrainei. Este o rupere de logică între ceea ce declarăm în cadrul UE şi ceea ce facem. Cred că va trebuie să dea anumite explicaţii şi să suporte anumite consecinţe la nivel european în primul rând, unde şi România, ca şi Austria, are un drept de veto.

România a considerat astăzi, de exemplu, să nu îşi folosească acest drept de veto împotriva Croaţiei, fiindcă ar fi încercat să acopere o nedreptate cu o altă nedreptate. Mă bucur că România nu a făcut acest lucru.(...) România a arătat încă o dată maturitate şi faptul că nu poţi să îţi foloseşti dreptul de veto împotriva unui popor', a arătat Marcel Ciolacu. Preşedintele PSD a participat joi la Gala Star Construct 2022, la Hotel Marriott.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel