REPER, noul partid al lui Dacian Cioloş, înfiinţat oficial

Autorul articolului: Florin Ravdan | Dată: 03 aug 2022, 12:50 | Categorie: Politică
Facebook Dragoş Pîslaru
Facebook Dragoş Pîslaru

REPER a fost înfiinţat oficial. Proiectul fusese anunţat de Dacian Cioloş la scurt timp după ieşirea din USR. 

Partidul REPER este înfiinţat oficial, după ce primit hotărârea definitivă a Tribunalului Bucureşti, la două luni de la depunerea actelor, au anunţat, miercuri, reprezentanţii acestei formaţiuni politice.

Cei cinci fondatori - Ramona Strugariu, Dragoş Pîslaru, Dacian Cioloş, Dragoş Tudorache şi Alin Mituţa - precizează că urmează să înceapă dezbaterile pe documentele de funcţionare a partidului.

"Este o zi importantă pentru noi şi sperăm să fie una importantă pentru democraţia şi pluralismul politic din România. REPER este de azi oficial un partid politic care va milita pentru o Românie prosperă, europeană şi dreaptă pentru toţi cetăţenii ei. Un partid liberal, deschis, pro-european, un partid care va veni cu soluţii şi pentru cei expuşi sărăciei care nu pot face faţă creşterii preţurilor la alimente, la energie, la combustibil, la transport, dar şi cu un plan pentru antreprenori, pentru cei care creează sau dezvoltă o afacere în România. Un partid pentru care egalitatea de gen şi de şanse este o regulă. Un partid pentru care statul de drept nu este negociabil. Un partid care înţelege şi sprijină copiii şi tinerii, dar care gândeşte şi programe pentru ca seniorii să aibă o viaţă activă şi demnă", au declarat copreşedinţii REPER, europarlamentarii Ramona Strugariu şi Dragoş Pîslaru, potrivit unui comunicat transmis. 

Conform acestora, REPER este, totodată, "un partid care se concentrează pe soluţii concrete pentru educaţie, sănătate şi mediu, pe o administraţie mai eficientă şi responsabilă", precum şi "un partid pentru cei de acasă, dar şi pentru românii care au fost nevoiţi să plece în afara ţării", "un partid cu soluţii pe termen lung pentru agricultorii români", scrie Agerpres. 

Ce spunea Pîslaru despre REPER acum două luni 

"Am decis să plec din USR. O spun cu părere de rău pentru că aveam mari speranțe legate de evoluția USR, mai ales după fuziune. Speram să ajungem să ne echilibrăm unii pe alții și să trecem de la un partid anti-sistem, oarecum radicalizat, la un partid al construcției pentru oameni, al empatiei și maturității politice. Nu a fost să fie așa și îmi asum și eu acest eșec al fuziunii. Dar cert este că eu nu am intrat în politică ca să mă ocup de scandaluri interne și nici să asist la bullying în partid. Nu am intrat pentru a mă ralia la interese tribale și a lovi în cei din jur care nu sunt din tribul potrivit. Eu cred că energia oamenilor politici trebuie sa fie dedicată construcției. Nu poți construi temelia unui partid solid cu ranga și cu teama pierderii controlului. M-am săturat de scandaluri și de neîncredere. Vă spun cu părere de rău, că, la 3 ani de mandat ca europarlamentar, pe cât de departe a ajuns această delegație în Parlamentul European, pe atât de departe suntem acasă în România de principiile pe care le susținem la nivel european.Atunci când am plecat la drum împreună, am primit un mandat și o responsabilitate uriașă – oamenii și-au pus speranța în noi pentru a moderniza și reforma România.

Acum, când este clar că viziunea mea s-a blocat în USR, este logic să încerc să-mi țin această promisiune și să pun mai presus încrederea alegătorilor decât interesele unui grup din partid.De astăzi, alături de Ramona Strugariu, Alin Mituță, Dragoș Tudorache și Dacian Cioloș, voi munci pentru un proiect liberal matur, fără scandaluri, meritocratic în noua formațiune REPER - Reînnoim Proiectul European al României. Rămânem afiliați grupului parlamentar Renew Europe.Vă invit pe pagina www.partidulreper.ro, unde noi, inițiatorii, admitem că există în societate dezamăgire și neîncredere în partidele politice, dar că nu este prea târziu pentru a o lua de la capăt. Vă așteptăm alături de noi!

Și încă ceva, foarte important pentru mine – las în urma mea în USR mulți oameni faini, pe care îi prețuiesc cu adevărat. Pentru ei și pentru timpul petrecut alături, pe stradă, în campanii și nu numai, nu mă veți vedea vreodată atacând USR de acum încolo. Respect decizia celor care vor să rămână și urez succes USR și colegilor buni care rămân. În același timp însă, îi asigur pe toți aceia care vor să mi se alăture că m-aș bucura să ne regăsim într-un nou proiect politic de anvergură, în care să ne regăsim entuziasmul de a ne lupta pentru români și pentru România", a scris Dragoș Pîslaru pe facebook.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite