Prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Fotografie de la Ketut Subiyanto, pexels
Fotografie de la Ketut Subiyanto, pexels

Biroul de presă al Guvernului României a anunţat că a avut loc prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027. 

Astăzi a avut loc, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027 (CIIMES), coordonat de Irina-Dumitrița Solomon, secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, și de Iulian Paraschiv, președintele Agenției Naționale pentru Romi.

În deschiderea reuniunii, secretarul de stat Irina-Dumitrița Solomon a subliniat că măsurile incluse în Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027 trebuie să producă rezultate concrete și durabile, iar în acest sens este nevoie ca ministerele și instituțiile să trateze cu seriozitate și profesionalism îndeplinirea obiectivelor asumate. De asemenea, a precizat că rolul Comitetului interministerial este de a se asigura că monitorizarea și evaluarea strategiei sunt realizate într-un mod optim, iar măsurile produc efectele dorite. 

Președintele Agenției Naționale pentru Romi, Iulian Paraschiv, a subliniat că, deși procesul de adoptare a strategiei a fost anevoios, este, în continuare, nevoie ca toate instituțiile implicate să depună eforturi și să găsească cele mai bune soluții pentru a face pași semnificativi în implementarea strategiei, cu realizarea măsurilor destinate îmbunătățirii situației cetățenilor români aparținând minorității rome.

Totodată, s-a menționat că, în perioada următoare, vor continua să existe întâlniri între reprezentanții instituțiilor și structurilor cu atribuții în domeniu și coordonatorii CIIMES pentru a armoniza mecanismele de lucru.

În cadrul întâlnirii, participanții au prezentat informări cu privire la stadiul demersurilor întreprinse, până la momentul actual, în implementarea strategiei, s-a prezentat Planul de monitorizare al acesteia, precum și Regulamentul de Organizare și Funcționare al CIIMES.

Informații suplimentare

În data de 28 aprilie 2022, Guvernul României a aprobat, prin Hotărâre de Guvern, Strategia de incluziune a cetățenilor români aparținând minorității rome pentru perioada 2022-2027, iar în data de 26 mai 2022, a fost înființat, prin Decizia Prim-Ministrului nr. 336, Comitetul Interministerial pentru Implementarea, Monitorizarea și Evaluarea Strategiei Guvernului României de Incluziune a Cetățenilor Români aparținând Minorității Rome pentru perioada 2022-2027.

Prin această strategie, Guvernul României își asumă o nouă paradigmă pentru politicile adresate romilor bazată pe realitățile din comunități și concentrată prioritar pe elaborarea de programe naționale în domeniul educației, al ocupării forței de muncă, al sănătății și al locuirii, domenii care rămân pilonii principali de intervenție în comunitățile defavorizate, în perspectiva reducerii decalajelor față de populația majoritară. O altă noutate pe care strategia o aduce este aceea că fondurile europene sunt văzute ca resurse complementare, care să susțină efortul național, județean și local.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel