Preşedintele Mexicului spune că îi oferă azil politic lui Julian Assange. Acum un an i-a propus lui Trump să îl grațieze pe fondatorul WikiLeaks

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 04 ian 2022, 16:12 | Categorie: Politică

Preşedintele Mexicului afirmă că oferta sa de a-i acorda azil lui Julian Assange rămâne valabilă

Preşedintele mexican, Andrés Manuel López Obrador, a reiterat, marţi, oferta de a-i oferi azil politic activistului pentru integritate Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, dezvăluind că i-a cerut acum un an fostului preşedinte american Donald Trump să îl graţieze, conform NBC News.

Andrés Manuel López Obrador a reafirmat, marţi, că oferta de primire a lui Julian Assange în Mexic, făcută în urmă cu un an, rămâne valabilă. "Ar fi un semn de solidaritate şi de fraternitate să îi oferim azil în ţara în care Assange ar decide să locuiască, inclusiv în Mexic", a afirmat Andrés Manuel López Obrador.

I-a propus și lui Trump grațierea

Preşedintele Mexicului a dezvăluit că i-a propus lui Donald Trump în ianuarie 2021 să îl graţieze pe Julian Assange.

Înalta Curte de Justiţie de la Londra a decis în decembrie 2021 că activistul pentru transparenţă Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, poate fi extrădat din Marea Britanie în Statele Unite. Departamentul Justiţiei de la Washington a câştigat astfel apelul la decizia din ianuarie 2021 a unei instanţe judiciare britanice, care hotărâse respingerea extrădării lui Julian Assange în Statele Unite din cauza stării mentale a acestuia şi a riscului de sinucidere. Judecătorii Înaltei Curţi de Justiţie de la Londra au admis garanţiile oferite de autorităţile americane privind diminuarea riscurilor de sinucidere. Stella Moris, partenera lui Julian Assange, a anunţat că va contesta în justiţie decizia care permite extrădarea.

Julian Assange, în vârstă de 50 de ani, este dat în urmărire de autorităţile americane după publicarea a mii de documente clasificate în perioada 2010-2011. Julian Assange contestă extrădarea şi susţine că este vorba de un caz motivat politic, scrie mediafax.

Djokovic participă la AO. Scutirea medicală care a aprins spiritele: ”O palmă pe obrazul locuitorilor din Melbourne”

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite