Val de refugiați ucraineni, așteptat la granița cu Polonia. FUG de MOARTE, fug de atrocitățile războiului

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Foto: flickr, Graham Ruttan
Foto: flickr, Graham Ruttan

Polonia se așteaptă la aproape un milion de refugiați ucraineni la granițele sale în cazul unei invazii rusești a Ucrainei.

Cifra a fost avansată zilele trecute de către Maciej Wasik, prim-adjunctul ministrului de Interne al Poloniei, la postul de televiziune TV Republika din Polonia.

„Dacă va fi vorba de război în Ucraina, trebuie să luăm în considerare un aflux important de refugiați”, a spus Wasik.

„Oameni fug de focuri de armă, oameni fug de moarte, fug de atrocitățile războiului.”

El a adăugat că Polonia ar trebui să fie pregătită pentru scenariul cel mai rău grav.

„Sunt mai multe scenarii. Poate vom vedea scenarii mai ușoare sau nu atât de radicale”, spune oficialul, care adaugă că „trebuie să fim pregătiți pentru un scenariu negru, iar Ministerul de Interne a luat deja măsuri pentru ca noi să fim gata chiar și pentru un val de un milion de persoane care, în cel mai radical scenariu, ar putea ajunge la granița noastră de est”.

Cum se pregătește Polonia

Demnitarul polonez a explicat că pregătirile implică pregătirea punctelor de trecere a frontierei, îngrijiri medicale, cazare și mese.

„Conform Convenției de la Geneva, acești oameni vor fi sub protecția Poloniei și nu ne vom eschiva de această responsabilitate”, a spus el.

Citește și: Putin, lovit unde îl doare mai tare. SUA pregătește LISTA secretă cu cercul de oligarhi. Sancțiuni ”încrucișate”

„Acolo unde sunt refugiați, trebuie să-i ajutăm – acesta este dreptul internațional. Dar acestea sunt și regulile de conviețuire a oamenilor civilizați, principiile culturii europene și ale culturii creștine. Nu ne vom eschiva de la asta”.

De asemenea, ministrul i-a îndemnat pe cetățeni să nu cedeze isteriei și panicii.

De asemenea, ministrul este de părere că președintele rus Vladimir Putin nu va încerca o invazie înainte de sfârșitul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, care încep pe 20 februarie, deoarece relațiile cu China sunt foarte importante pentru rusi.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel