Oligarhii ruși își ascund iahturile de sute de milioane. Unde au fost văzute navele

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 03 Martie 2022, 09:31 | Categorie: Politică
Iahtul Eclipse, deținut de Roman Abramovici / Foto: flickr, Eduard Marmet
Iahtul Eclipse, deținut de Roman Abramovici / Foto: flickr, Eduard Marmet

De frica sancțiunilor, majoritatea oligarhilor ruși au deci să-și mute iahturile din Mediterana sau din Orientul Mijlociu.

Conform datelor de urmărire a navelor consultate de Reuters, cel puțin cinci superiahturi deținute de miliardari ruși erau ancorate sau navigau miercuri spre Maldive, statul insular din Oceanul Indian, care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite.

Sosirea vaselor în arhipelagul din largul coastei Sri Lankăi are loc după impunerea unor sancțiuni occidentale severe împotriva Rusiei, ca represalii pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina, notează mediafax.

Cine sunt fugarii

Superyachtul Clio, deținut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, care a fost sancționat de Statele Unite în 2018, a ancorat miercuri, potrivit bazei de date de transport maritim MarineTraffic.

The Titan, deținut de Alexander Abramov, co-fondator al producătorului de oțel Evraz, a sosit pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deținute de miliardari ruși au fost văzute miercuri în croazieră în apele Maldivelor, potrivit datelor.

Printre acestea se numără Nirvana, de 88 de metri, deținut de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin.

La doar câteva mile distanță de nava lui Potanin se află și iahtul Ocean Victory al 12-lea cel mai lung iaht din lume, de 140 de metri, deținut de magnatul rus din industria fierului și a oțelului, Viktor Rashnikov.

La acestea se mai adaugă și iahtul Galactica Super Nova, deținut de Vagit Alekperov, șeful Lukoil, a ridicat în grabă ancora din Barcelona, cu destinația Muntenegru.

Majoritatea navelor au fost văzute ultima dată ancorate în porturile din Orientul Mijlociu la începutul anului.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Boris Johnson a declarat că vor exista sancțiuni pentru mai mulți privilegiați ai regimului Putin.

Statele Unite au declarat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietățile rușilor sancționați.

"Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna și îngheța bunurile companiilor și oligarhilor ruși sancționați - iahturile lor, vilele lor și orice alte câștiguri ilicite pe care le putem găsi și îngheța în conformitate cu legea", a declarat Casa Albă într-un tweet duminică.

Washingtonul a impus sancțiuni împotriva lui Deripaska și a altor ruși influenți în 2018, din cauza legăturilor lor cu președintele Vladimir Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016, pe care Moscova îl neagă.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite