Johnson: Știu că la Haga a ÎNCEPUT investigația pentru crime de război / Privilegiații lui Putin, noi liste

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache | Dată: 02 Martie 2022, 17:46 | Categorie: Politică

Premierul britanic a acuzat direct Moscova și a anunțat că vor fi noi liste cu persoane sancționate.

Ambasadorul Ucrainei în Regatul Unit, Vadim Pristaiko, a avut parte de o primire specială în Camera Comunelor.

În mod excepțional pentru protocolul Parlamentului britanic, membrii camerei superioare a Parlamentului l-au aplaudat furtunos pe șeful misiunii diplomatice ucrainene, în semn de susținere pentru momentele prin care trece Ucraina.

Prezent și el miercuri în Parlamentul britanic, premierul Boris Johnson a declarat că acțiunile președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina pot fi calificate drept crime de război.

Șeful de la 10 Downing Street a declarat că Rusia comite crime de război ”aproape în fiecare oră”. ”Știu că magistrații Tribunalului de la Haga au început deja investigațiiile pentru crime de război”, a mai spus Boris Johnson. 

O nouă tranșă de sancțiuni

„Ceea ce am văzut deja din partea regimului lui Vladimir Putin în ce privește folosirea munițiilor asupra civililor nevinovați... în opinia mea, se califică deja pe deplin la crime de război", a declarat Boris Johnson în parlamentul, conform CNN.

Boris Johnson a anunțat că va fi publicată o nouă listă cu persoane din UK, despre care se consideră că au legături și beneficiază de pe urma regimului Putin, și care vor fi vizate de sancțiuni, scrie TheGuardian.

”Cred că este în interesul transparenței (să publicăm lista). Vrem să arătăm cine sunt aceste persoane - și cred că ați văzut unii parlamentari făcând asta aici (parlamentari care au divulgat informații despre persoane cu legături la Kremlin n.r.), în baza privilegiilor parlamentare – și, acolo unde este posibil, vom publica mai multe detalii, astfel încât publicul să poată vedea cine sunt persoanele care beneficiază de pe urma regimului Putin”, a spus premierul.

”Putin a calculat greșit”

În opinia premierului britanic, Putin a „calculat greșit în mod grav" răspunsul ucrainean.

„În atacul său detestabil asupra unei națiuni suverane, el a subestimat tăria extraordinară a poporului ucrainean, precum și unitatea lumii libere de a se opune barbariei sale", a spus el.

Johnson a adăugat că Marea Britanie „va continua să strângă lațul în jurul regimului lui Putin".

„Putin trebuie să eșueze în aventura sa" și „nu am nicio îndoială că va eșua și că noi vom reuși să protejăm Ucraina", a mai spus premierul britanic.

Articole similareCele mai noi articoleTrend - Top citite