Oamenii, avertizați să PLECE din Ucraina în 24 - 48 de ore: Dacă atacul începe, civilii ar putea fi omorâți în bombardamente, indiferent de naționalitate

Autorul articolului: Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Joe Biden ar urma să discute sâmbătă cu Vladimir Putin, SUA i-a avertizat pe cetățenii americani să părăsească Ucraina, înainte ca Putin să înceapă războiul.

Vezi și: De ce au stat Putin și Macron la o masă de 6 metri. Reuters: I-a fost frică să nu-i fure ADN-ul

Potrivit CNN, președintele Statelor Unite, Joe Biden, intenționează să discute sâmbătă cu omologul său rus, Vladimir Putin, după ce SUA a avertizat că Federația Rusă ar putea invada Ucraina în orice moment.

Consilierul american pentru securitate națională, Jake Sullivan, a confirmat că Joe Biden și Vladimir Putin vor avea o convorbire telefonică, însă nu a precizat când se va întâmpla acest lucru. Ultima lor discuție a avut loc la finalul lunii decembrie.

Tot vineri, Jake Sullivan a avertizat că asaltul rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în curând, inclusiv prin bombardamente și atacuri cu rachete. Oficialul american i-a îndemnat pe cetățenii SUA să părăsească statul ucrainean pentru propria lor siguranță.

"Orice cetățean din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore"

"Orice american din Ucraina ar trebui să plece cât mai curând posibil și, în orice caz, în următoarele 24 până la 48 de ore. Noi, în mod evident, nu putem prezice viitorul, nu știm cu exactitate ce urmează să se întâmple, dar acum riscul este suficient de mare și amenințarea este suficient de imediată încât prudența impune acest lucru.

Dacă atacul rusesc asupra Ucrainei începe, este probabil să înceapă cu bombardamente aeriene și atacuri cu rachete care ar putea în mod evident să omoare civili indiferent de naționalitatea lor. O invazie subsecventă la sol ar putea în mod evident să implice dezlănțuirea unei forțe masive", a spus consilierul prezidențial american pentru securitate națională.

Surse diplomatice citate de The Guardian susțin că Joe Biden le-ar fi transmis aliaților din NATO că SUA crede că Vladimir Putin ar fi decis să invadeze Ucraina.

În plus, Jake Sullivan a subliniat că este neclar dacă liderul rus a dat într-adevăr ordinul final, punctând totuși că există "o posibilitate remarcabilă" să o facă.

"Voi spune că felul în care a acumulat forțele și le-a poziționat, alături de alți indicatori pe care i-am adunat prin serviciile de informații, ne arată clar că există o posibilitate remarcabilă ca Rusia să aleagă să acționeze militar și există motive să credem că acest lucru s-ar putea întâmpla într-un interval de timp rezonabil de rapid", a explicat Jake Sullivan.

Australia şi Noua Zeelandă îşi avertizează cetăţenii să părăsească imediat Ucraina

Guvernele Australiei şi Noii Zeelande şi-au avertizat cetăţenii aflaţi în Ucraina să părăsească ţara imediat, în timp ce temerile asupra unei invazii ruse cresc, relatează sâmbătă DPA, citează Agerpres. Canada şi Norvegia au făcut recomandări similare.

Letonia şi Estonia le-au cerut vineri cetăţenilor să părăsească Ucraina din cauza unei "ameninţări serioase la adresa securităţii reprezentate de Rusia în apropierea graniţei cu Ucraina şi a unei ameninţări credibile de escaladare a situaţiei", au precizat ministerele de externe ale celor două ţări baltice.

Washingtonul şi Londra au transmis vineri mesaje similare propriilor cetăţeni aflaţi în Ucraina.

România nu a transmis încă niciun mesaj de acest fel, deși în Ucraina se află o mulțime de români.

Prim-ministrul australian Scott Morrison a declarat că situaţia în Ucraina este "foarte serioasă": "Va fi o situaţie foarte volatilă dacă acolo are loc un conflict. Noi sperăm şi ne rugăm să nu aibă loc. De ceva vreme avem un mesaj clar că australienii din Ucraina ar trebui să caute să iasă din ţară", a spus Morrison sâmbătă într-o conferinţă de presă.

Noua Zeelandă nu are reprezentanţă diplomatică în Ucraina, a declarat ministrul de externe, Nanaia Mahuta, într-un comunicat.

"Situaţia de securitate din Ucraina s-ar putea schimba în scurt timp şi neozeelandezii nu ar trebui să se bazeze pe sprijin pentru evacuare în aceste circumstanţe. Continuarea masării fără precedent a forţelor militare ruse la graniţa cu Ucraina este profund îngrijorătoare. Noua Zeelandă cere încă o dată Rusiei să ia măsuri imediate pentru a reduce tensiunile şi riscul unei greşeli grave de calcul", a adăugat ea.

Israelul a decis să evacueze familiile personalului său diplomatic din Ucraina

Guvernul israelian a decis vineri "să evacueze familiile diplomaţilor şi personalului ambasadei sale în Ucraina" din cauza escaladării tensiunilor ruso-occidentale legate de Ucraina, transmite AFP, citează Agerpres.

Ministerul israelian de externe a recomandat, de asemenea, într-un comunicat adresat cetăţenilor israelieni "să se abţină de la a călători în Ucraina pentru moment" şi şi-a îndemnat cetăţenii care locuiesc în această ţară să evite "focarele de tensiune" din cauza "agravării situaţiei".

Uniunea Europeană recomandă personalului său neesenţial să părăsească Ucraina

Și Uniunea Europeană a recomandat personalului neesenţial al reprezentanţei sale de la Kiev să părăsească Ucraina şi să aleagă telemunca, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

"Nu evacuăm. Deocamdată personalul neesenţial are opţiunea de telemuncă din afara ţării. Continuăm să evaluăm situaţia pe măsură ce evoluează, în strânsă consultare şi coordonare cu statele membre UE", a explicat Peter Stano.

Şeful delegaţiei UE la Kiev, estonianul Matti Maasikas, a sfătuit personalul neesenţial să părăsească Ucraina "cât mai curând posibil", într-un e-mail publicat de cotidianul EU-Observer.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel