Nord Stream 2 ar putea însemna ”colapsul instantaneu” al securității în Europa

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski

Nord Stream 2 rămâne un subiect încins de discuție.  Punerea în funcțiune a noului gazoduct ar putea afecta grav securitatea Europei, în special a celei Centrale și de Est, susține Volodimir Zelenski.

Liderul de la Kiev avertizează, într-un interviu pentru La Reppublica, cu privire la noua situație care se va crea după operaționalizarea gazoductului.

Astfel, Zelenski este convins că securitatea energetică a Europei se va prăbuși imediat dacă gazoductul Nord Stream 2 va fi lansat și transportul de gaze prin Ucraina va înceta.

”Însuși faptul ipotetic că Nord Stream 2 poate fi pus în funcțiune este extrem de destabilizator pentru regiunea noastră. Rusia investește în diverse pârghii de presiune asupra țărilor europene pentru ca această conductă să devină operațională, lucru care va duce la oprirea transportului de gaze prin Ucraina. Dacă se întâmplă acest lucru, securitatea Europei de Est și Centrală se va prăbuși instantaneu”, a atenționat liderul de la Bankova.

Despre intrarea în NATO

Zelenski a mai adăugat că pretențiile Rusiei privind neintrarea Ucrainei în NATO sunt totale exagerate, liderul ucrainean amintind că țara a renunțat, în anii 90, la arsenalul său nuclear în schimbul garanțiilor de securitate, asumate de Moscova.

”Ucraina a renunțat la partea sa din arsenalul nuclear sovietic - al treilea ca mărime din lume și, în schimb, a primit, în special din partea Rusiei, asigurări de a ne respecta granițele și securitatea. Toate aceste angajamente au fost încălcate. Așa că este ciudat să auzim dinspre partea rusă că sunt cerute astfel de garanții, când atâtea promisiuni au fost deja încălcate chiar de partea rusă”, a reamintit liderul de la Kiev.

Sancțiuni pentru Moscova

Zelenski a ținut să precizeze că nu este resimțită nicio ameliorare a situației de la frontieră, discuțiile Biden-Putin părând să nu fi influențat pozitiv situația de pe teren. Liderul ucrainean susține că, din contră, situația pare că s-a complicat, pe lista de probleme reapărând Marea Azov.

”După discuţiile dintre liderii american şi rus, nu există nicio reducere a grupării militare în apropierea graniţelor noastre. Mai mult, există un alt spațiu pentru escaladare - în Marea Azov, acolo unde 70% din suprafață este blocată de Rusia. Când acest lucru va începe să se schimbe, atunci putem spune că argumentele sună convingător”, a subliniat Zelenski.

Generația Y își schimbă preferințele. Ce mașini vor să-și cumpere MILENIALII

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel