Firea vrea din nou la Primărie. Nicușor Dan cere răbdare: În administraţia locală "lucrurile se petrec foarte lent"

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Gabriela Firea a declarat, duminică seară, că şi-ar dori să candideze pentru un nou mandat de primar general al Capitalei.

În ceea ce priveşte o eventuală nominalizare a sa ca ministru al Muncii, ea consideră că are colegi mult mai bine pregătiţi pentru preluarea acestui portofoliu.

"Pe mine mă interesează să se majoreze alocaţiile, aşa cum prevede legea, pensiile, salariul minim. Să aibă orice român posibilitatea să îşi cumpere medicamente, antivirale din farmacii şi, în cazul în care ajunge în spital, să fie tratat cu tot ceea ce este necesar. Funcţiile sunt pe ultimul loc. Îmi doresc în special să lupt pentru români, ca parlamentar, ca senator. Mi-aş dori în trei ani să candidez din nou la Primăria Capitalei, dacă voi fi sănătoasă. Cât priveşte portofoliile, în funcţie de ce vor decide colegii mei, social democraţi, în următoarele şedinţe, dacă pot fi utilă undeva, discutăm, dar nu îmi doresc în mod pragmatic sau esenţial acest lucru", a precizat senatorul PSD la postul la România TV.

Nu şi-ar dori portofoliul ministerului Muncii


Pe de altă parte, Gabriela Firea a arătat că nu şi-ar dori să deţină funcţia de ministru al Muncii într-un eventual guvern PSD-PNL, apreciind că are colegi social-democraţi mai bine pregătiţi în acest domeniu.

"Este un minister foarte greu. Cred că am colegi mult mai bine pregătiţi decât mine. Eu cred că orice om, dar mai ales om politic, trebuie să se cunoască bine şi să aibă şi simţul ridicolului. Să ştie unde este potrivit, unde nu este potrivit. Eu consider că în echipa social-democrată am colegi mult mai bine pregătiţi decât mine în acest domeniu. Sunt şi eu membru al Comisiei de Muncă, Familie şi Protecţie Socială a Senatului, dar cred că în acest domeniu mai am multe de învăţat", a spus Firea.

Ea a mai precizat că a participat la discuţiile dintre PSD şi PNL şi că nu sunt reale informaţiile apărute în spaţiul public în legătură cu împărţirea portofoliilor.

Sunt şi eu trecută la tot felul de ministere, ba la Interne, ba la Muncă. Realmente sunt speculaţii făcute până în acest moment. A fost doar o discuţie de tatonare, exploratorie, urmând ca după acest weekend, în care s-a lucrat la programul de guvernare, la modul tehnic vorbind, săptămâna viitoare, dacă se iau decizii în cele două partide, în forurile statutare, să se realizeze sau nu o coaliţie de guvernământ. Pentru că nu este foarte simplu - suntem două partide măcinate de disputa nedreaptă la care am asistat, mai mult de la PNL către PSD, invectivele adresate către noi şi calificativele nedemne care ne-au fost transmise în special în campania electorală", a declarat Firea.



Nicușor ar mai vrea 4 ani la Capitală

Primarul general, Nicuşor Dan, afirmă că îşi doreşte un nou mandat de primar, deoarece în administraţia locală "lucrurile se petrec foarte lent".

În acest sens, a oferit exemplul celor zece drumuri radiale care ar urma să lege artere din Capitală de actuala centură, dar şi de inelul de autostradă care se construieşte în jurul Bucureştiului. Potrivit edilului general, aceste drumuri radiale ar urma să fie realizate în decurs de patru-cinci ani.

"Da (îşi doreşte un nou mandat - n.r.), pentru că în administraţie lucrurile se petrec foarte lent. Acele radiale de care noi vorbim azi o să fie implementate în patru-cinci ani. Acesta este ritmul în care se lucrează în administraţia locală şi din perspectiva obligaţiilor legale, şi din perspectiva finanţării. Şi atunci, ca să vezi ceva după un primar, după patru ani e destul de puţin", a precizat Nicuşor Dan într-un interviu difuzat duminică de Digi 24.

Edilul general a menţionat că în primul său an de mandat s-a ocupat de "probleme esenţiale ale oraşului", precum "stoparea căderii" economice.

Citește și: Sorin Cîmpeanu trimite Corpul de Control la unităţile de învăţământ cu rată mică de vaccinare anti-COVID

"Era un oraş care nu numai că avea trei miliarde datorii, dar care era obişnuit să cheltuiască cinci, în condiţiile în care primea patru. Deci, se afunda în faliment, cu tot ce înseamnă asta: imposibilitatea de a plăti subvenţia la transportul public, pe care am găsit-o la un miliard de lei", a spus el.

Desfiinţarea Companiilor municipale



Primarul a reamintit că a început demersurile pentru desfiinţarea companiilor municipale, pe care le-a numit "găuri negre". Totodată, a declarat că doreşte să orienteze investiţiile spre proiecte de mare anvergură, care să "rezolve probleme de fond" ale oraşului.

"În ultimii ani s-a investit într-un pod, într-un alt pod, într-un pasaj, dar niciunul dintre ele nu şi-a propus să rezolve problema de fond a traficului, de exemplu. Proiectele noastre - şi aici am avut o colaborare foarte bună cu CJ Ilfov şi Ministerul Transporturilor - sunt acele radiale care să iasă până în Centură, metroul de suprafaţă. Am depus la 'Anghel Saligny' proiectele pentru reabilitarea şi extinderea liniilor de tramvai, pentru semaforizarea inteligentă. Acestea sunt proiectele mari care să rezolve problema traficului", a precizat el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel