Dragoş Tudorache, plecat cu Cioloş din USR, critică partidul din care a demisionat: Nu înţelege ce se întâmplă. Dominat de logica unui combat toxic

Autorul articolului: Florin Ravdan |
Data publicării:
| Categorie: Politică
Facebook Dragoş Tudorache
Facebook Dragoş Tudorache

Europarlamentarul Dragoş Tudorache a criticat USR, partidul din care a decis să demisioneze alături de Dacian Cioloş. Tudorache va intra în REPER, noul proiect politic anunţat de Cioloş. 

"De ce am decis să plec din USR?

Voi începe cu factorii externi partidului. Pentru că aceștia sunt, de fapt, cei mai relevanți în decizia luată.

Trăim momente istorice, tulburi, cu provocări și priorități fără precedent în ultimii 80 de ani și niciun partid politic actual nu pare capabil să cuprindă această realitate. Am avut o criză COVID, urmată de un război, iar suprapunerea acestor două cataclisme socio-politice schimbă radical fața lumii. Vom avea o deteriorare a nivelului de trai în România și în lume, vom avea o tranziție energetică dură, avem deja o criză climatică în plină desfășurare și un foarte posibil nou război rece, care ne va situa la granița dintre o lume autocratică, construită în jurul Rusiei (și foarte probabil al Chinei), și o coaliție a democrațiilor lumii.

"Nu înţelege ce se întâmplă"

Nici un partid din România, inclusiv USR, nu înțelege ce se întâmplă la nivel european sau internațional. Nici un partid din România, inclusiv USR, nu conectează corect societatea și economia românească la fluxul de schimbări permanente și rapide cu care se confruntă întreaga Europă. Discursul politic românesc este limitativ și deseori falsifică realitatea, pentru a servi unui scop electoral de moment. Discutăm de mulți ani problema justiției, care ar fi trebuit rezolvată de la integrarea europeană, de la cazul Năstase, Voiculescu sau Dragnea. Funcționăm anacronic și defazat de parametrii care cresc prețurile la nivel național și nu înțelegem transformările sociale pe care le traversează restul continentului. Temele importante sunt tratate superficial și traduse la nivelul unui școlar de clasa a doua. Nici un partid din România, inclusiv USR, nu vorbește despre aceste lucruri, nu inițiază cu societatea o dezbatere despre viitorul spre care ne îndreptăm. Eu, unul, nu am auzit, iar aceste realități cer răspunsuri și soluții politice.

E nevoie de oameni, de idei și de proiecte care să aducă o altă abordare în pregătirea țării pentru anii care vin.

"Simptom grav al blocării la vârf a partidului"

Și ajung la USR. Suntem în opoziție de mai bine de opt luni. Faptul că nu am fost în stare să generăm o soluție de guvern din umbră, prin care să facem o opoziție articulată la coaliția PNL-PSD (de altfel, și ea incapabilă să răspundă la nevoile imediate și de termen lung ale societății) este un simptom foarte grav al blocării la vârf a partidului. Mai mult decât atât, ideea de a aborda formarea unei astfel de echipe învârtindu-ne în aceeași sferă a oamenilor loiali „grupului” este și ea simptomatică pentru logica greșită pe care funcționează acum partidul.

Partidul este dominat de logica unui combat intern obsesiv, toxic, care consumă aproape întreaga energie a membrilor și împiedică partidul să articuleze soluții și politici serioase. De dragul lor, al membrilor, aș fi putut să mai stau. Opțiunile erau să dau mâna cu cei despre care cred că fac rău partidului, să plutesc într-o zonă de neimplicare și să pretind că va fi bine sau să lupt. Evident că primele două opțiuni îmi sunt străine, la nivel structural și principial. Iar lupta internă ar fi dus la mai multă toxicitate și ar fi distrus complet proiectul politic (apropo de cei care ne acuză pe noi acum că vrem să rupem sau să distrugem USR). Rămân în USR mii de oameni minunați care merită nu doar respectul, dar și sprijinul nostru atunci când e nevoie de el.

Nu vrem să facem din USR un adversar politic, chiar dacă unii dintre cei ale căror acțiuni ne-au adus la această decizie vor decide să ne atace. Ce îmi doresc eu este să ne concentrăm energia pentru a reconstrui o bază serioasă de resurse pentru țară.

Oameni, idei, proiecte - ancorate în marile jocuri globale și europene pe care le vedem și le înțelegem foarte bine acum cu perspectiva din Parlamentul European și pe care vrem să construim un proiect politic care să treacă țara prin crizele următorilor ani".

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel