Departamentul de Stat crede că planurile Moscovei de a invada Ucraina sunt date peste cap de Olimpiada din China

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Vladimir Putin / foto: flickr, Jedimentat44
Vladimir Putin / foto: flickr, Jedimentat44

Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing ar putea afecta planurile Rusiei de a invada Ucraina, a declarat secretarul de stat adjunct al SUA Wendy Sherman.

Potrivit acesteia, președintele chinez Xi Jinping nu va fi foarte fericit dacă cele două evenimente se vor suprapune în timp, scrie Voice of America.

Sherman, care a fost șefa delegației americane la discuțiile recente cu oficiali ruși în Europa, a spus că este imposibil de anticipat dacă președintele Vladimir Putin a decis să invadeze sau nu Ucraina.

Totuși, potrivit acesteia, semnele disponibile indică faptul că invazia poate avea loc până la jumătatea lunii februarie.

„Știm cu toții că Jocurile Olimpice de la Beijing încep pe 4 februarie, odată cu ceremonia de deschidere, iar președintele Putin este de așteptat să fie prezent (acolo). Cred că președintele chinez Xi Jinping este puțin probabil să fie încântat dacă Putin va alege acest moment pentru a invada Ucraina”, a spus Sherman în cadrul unui eveniment virtual organizat de Strategia Europeană de la Yalta.

Mai mulți experți familiarizați cu subiectul sunt de părere că probabilitatea cea mai ridicată pentru o invazie a Rusiei se estimează a fi pentru mijlocul lunii februarie.

Citește mai mult AICI

Acest lucru era afirmat încă din luna decembrie 2021 de către șeful diviziei de voluntari din cadrul armatei ucrainene, Dmytro Yarosh, care este și consilierul Comandantului Forțelor Armate al Ucrainei. Acesta spunea într-un interviu că, ”Se pare că (rușii n.r.) vor atinge capacitatea maximă pentru invazie undeva la începutul lunii februarie. Dar totul va depinde de negocierile care au loc pe frontul diplomatic dintre Statele Unite, NATO și Rusia”

Tactica Rusiei ar putea fi de a intensifica evenimentele de pe Frontul de Est pentru a atrage acolo cât mai multe forțele armate ucrainene, iar apoi să deschidă fronturi și în alte zone.

”Ar trebui să sperăm la ce este mai bun, dar pregătirea pentru ce este mai rău este cea mai bună variantă”, era de părere Yarosh.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel