Criza migranţilor. Cine ar putea fi în spatele situației de la graniţa dintre Belarus şi Polonia

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi, UNHCR şi-a exprimat preocuparea, în legătură cu situaţia sutelor de migranţi de la graniţa dintre Belarus şi Polonia şi a cerut încetarea utilizării persoanelor vulnerabile în scopuri politice, relatează Reuters.

"Suntem foarte îngrijoraţi de scenele pe care le vedem la graniţa dintre Belarus şi Polonia", a afirmat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Shabia Mantoo.

Luni, Polonia a blocat o tentativă de trecere în masă a frontierei sale de către sute de migranţi dinspre Belarus, majoritatea dintre ei proveniţi din Orientul Mijlociu, în condiţiile în care Uniunea Europeană îl acuză pe Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia, pe de altă parte.

Ce interes ar avea Belarusul?

Dar cine ar putea fi în spatele situației fără precedent cu care se confruntă statele care au graniță comună cu Belarusul?

Săptămâna trecută, președinții Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko au avut o întrevedere on-line care s-a concretizat prin semnarea a 28 de programe de integrare. Cele două state vor fi, cum s-ar zice, multilateral integrate, printre cele mai importante documente semnate fiind cel privind o Doctrina militară comună, dar și Conceptul de politică privind migrația, scriu cei de la publicația ucraineană NV.

Cei doi au semnat, de asemenea, o Doctrină militară comună actualizată. Nu se cunoaște ce conține această doctrină. Cu toate acestea, potrivit declarației lui Putin, scopul este creare unei ”atmosfere de pace și stabilitate la frontierele externe și consolidarea grupării regionale a forțelor aliate”.

Ar părea că un prim pas în aplicarea noii doctrine a fost realizat prin testarea capacității de reacție a flancului estic al Europei la o criză de proporții, creată în mod artificial.

Citește și: Profețiile lui Bill Gates. Ce se va întâmpla peste 30 de ani

Această creştere a avut loc în urma adoptării de către Bruxelles a unor sancţiuni împotriva Belarusului după abuzurile contra drepturilor omului şi alegerile prezidenţiale din august anul trecut, contestate vehement de opoziţia belarusă şi de Occident.

Imagini video postate pe social media arată sute de migranţi care merg spre frontiera belaruso-poloneză, în apropierea satului Kuznica, unii dinspre ei încercând să treacă de gardul din sârmă ghimpată folosind diverse unelte.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel