China, acuzată că ar folosi dispozitive de control al creierului. Tehnicile sunt folosite împotriva opozanților regimului

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Administrația Biden a anunțat că a impus restricții comerciale pentru peste 30 de institute de cercetare și entități chineze din cauza încălcării drepturilor omului și a presupusei dezvoltări de tehnologii, cum ar fi dispozitive de control al creierului, care subminează securitatea națională a SUA.

Conform CNBC, Departamentul Comerțului a acuzat Academia de Științe Medicale Militare a Chinei și 11 dintre institutele sale de cercetare că folosesc biotehnologia "pentru a sprijini utilizările și utilizatorii finali militari chinezi, inclusiv presupuse arme de control al creierului".

Notificarea nu oferă mai multe detalii despre presupusele dispozitive.

"Biotehnologia și a inovația medicale pot salva vieți. Din nefericire, Republica Populară Chineză alege să folosească aceste tehnologii pentru a urmări controlul asupra poporului său și represiunea membrilor minorităților etnice și religioase", a scris secretarul american al Comerțului, Gina Raimondo, într-o declarație, referindu-se la Republica Populară Chineză și la încălcările drepturilor omului din regiunea Xinjiang, situată în extremitatea vestică a Chinei.

Departamentul de Stat a descris anterior abuzurile împotriva uigurilor și a membrilor altor minorități musulmane ca fiind în regiunea Xinjiang drept "muncă forțată generalizată, sponsorizată de stat" și "detenție în masă".

La începutul acestei luni, Casa Albă a anunțat un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022 de la Beijing, citând "genocidul și crimele împotriva umanității în curs de desfășurare în Xinjiang și alte abuzuri împotriva drepturilor omului".

Beijingul neagă faptul că a abuzat minoritățile religioase și etnice din Xinjiang.

Citește și: Guvernul a anunțat: De la 1 ianuarie TVA 5% la energia termică pentru populaţie

Supraveghere biometrică

Departamentul Comerțului a adăugat alte patru corporații chineze pe lista sa de entități pentru rolul lor în modernizarea armatei chineze, ceea ce contravine intereselor de securitate națională și de politică externă ale SUA.

De asemenea, departamentul a adăugat alte cinci companii chineze pentru că ar fi "achiziționat sau încercat să achiziționeze tehnologie din Statele Unite pentru a contribui la modernizarea Armatei Populare de Eliberare".

În cursul zilei de joi, Departamentul Trezoreriei a anunțat sancțiuni împotriva a opt entități tehnologice chineze pentru "supravegherea și urmărirea biometrică a minorităților etnice și religioase din China, în special a minorității uigure predominant musulmane din Xinjiang".

Entitățile citate de Trezorerie sunt: Cloudwalk Technology, Dawning Information Industry, Leon Technology Company, Megvii Technology, Netposa Technologies , SZ DJI Technology, Xiamen Meiya Pico Information și Yitu.

Departamentul Comerțului a luat, de asemenea, măsuri împotriva unor entități situate în Georgia, Malaezia și Turcia pentru că ar fi "deturnat sau încercat să deturneze articole americane către programele militare ale Iranului".

"În mod specific, aceste entități fac parte dintr-o rețea utilizată pentru a furniza sau a încerca să furnizeze Iranului articole de origine americană care, în cele din urmă, ar oferi sprijin material industriilor de apărare iraniene, încălcând astfel controlul exporturilor din SUA", se arată în notificare.

În total, Departamentul Comerțului a luat măsuri împotriva a 34 de entități din China, trei din Georgia, una din Malaezia și două din Turcia.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel