Guvernul a anunțat: De la 1 ianuarie TVA 5% la energia termică pentru populaţie

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică
Guvernul Ciucă
Guvernul Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, că în şedinţa Executivului se va stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată, pe perioada iernii, TVA de 5% la energie termică pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice.

Ciucă a mai spus că vor fi introduse şi o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA, menţionând că va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă.

"În şedinţa de astăzi vom stabili ca de la 1 ianuarie 2022 să fie aplicată cotă a Taxei pe Valoare Adăugată de 5% pentru livrarea de energie termică atât pentru populaţie, cât şi pentru şcoli, spitale şi alte instituţii publice. Măsura se va aplica pe perioada lunilor de iarnă pentru atenuarea impactului creşterii preţurilor", a precizat premierul, la începutul şedinţei Executivului.

El a mai anunţat că, în completarea programului Prima Casă, va fi stabilită "o cotă redusă de TVA de 5% a unei singure locuinţe, a cărei valoare depăşeşte suma de 450 de mii de lei, dar nu depăşeşte suma de 700 de mii de lei".

Premierul a mai spus că, în vederea susţinerii mediului de afaceri, se vor introduce măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale, scrie mediafax.

Florin Roman a anunțat că demisionează: Cu Dacian Cioloș ne vedem în instanța

"A doua coordonată: susţinerea mediului de afaceri şi alocarea celui mai mare buget pentru investiţii din ultimii 32 de ani, din perspectiva sumelor alocate. Prin ordonanţa de urgenţă pe care o adoptăm astăzi vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt încurajaţi să dezvolte afacerile prin asigurarea unui mediu concurenţial corect, echitabil şi transparent între toţi participanţii din piaţă. De asemenea, va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor cu reţinere la sursă. Este important să reintroducem aceste sancţiuni pentru ca banii pe care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor să fie viraţi la stat către bugetele de sănătate şi pensii", a adăugat Ciucă.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel