Biden vrea să închidă Nord Stream 2 dacă Moscova invadează Ucraina

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Gazoductul Nord Stream 2 dintre Rusia şi Germania va fi folosit de SUA drept "pârghie pentru Putin", pentru a descuraja Moscova să invadeze Ucraina.

Joe Biden, i-a transmis omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu "sancţiuni severe, în special economice" în cazul unei escaladări militare în Ucraina.

În faţa presei, însă, consilierul său pentru securitate naţională, Jake Sullivan, a insistat asupra acestei piese de o "prioritate absolută".

"Este o pârghie pentru Occident, pentru că dacă Vladimir Putin doreşte ca viitorul Nord Stream 2 să transporte gaz, s-ar putea să nu-şi asume riscul de a invada Ucraina", a spus Sullivan.

Sancțiunea extremă: Băncile rusești ar putea fi excluse din SWIFT


Speculaţiile sunt numeroase legate de o iniţiativă a Washingtonului de a tăia Rusia din sistemul SWIFT, ceea ce ar exclude băncile Moscovei din sistemul mondial de plăți.

Citește și: Rusia va prezenta curând NATO o propunere de pact de securitate

Dar această ipoteză, calificată frecvent ca o "opţiune nucleară" în lumina repercusiunilor pe care le-ar avea asupra economiei ruse, dar şi mondiale, ar fi considerată de Statele Unite doar ca ultimă soluţie. De altfel, niciun responsabil american nu a confirmat-o.

Înțelegerea cu Germania


Joe Biden a decis să pună capăt disputei cu germanii prin semnarea în iulie a unui acord care prevede oprirea Nord Stream 2 în cazul invadării Ucrainei.

Pe acest compromis, care a trecut în mare măsură neobservat la acea vreme, se bazează astăzi diplomaţia americană.

"Dacă preşedintele Putin mişcă în privinţa Ucrainei, ne aşteptăm la suspendarea conductei", a declarat marţi Victoria Nuland, numărul trei al Departamentului de Stat, în faţa senatorilor americani.

Pentru William Taylor, este o armă puternică deoarece "este un proiect pe termen lung" pentru Kremlin.

"Motivul pentru care Putin ţine cu adevărat la acesta" este că "i-ar permite să poată deschide şi închide" robinetele de gaz către Europa şi astfel "să influenţeze luarea deciziilor europene", crede el. Prin urmare, o astfel de ameninţare îi va "atrage toată atenţia".

"Germanii sunt împărţiţi în această privinţă", a ţinut să menţioneze William Taylor, subliniind că viitorul ministru de externe, ecologista Annalena Baerbock, face parte dintre opozanţii acestui gazoduct. 

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel