Zelenski, AMENINȚĂRI voalate: Memorandumul NUCLEAR nu funcționează. ”Ne vom apăra pământul. Cu sau fără sprijinul partenerilor”

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
| Categorie: Politică

Pe 19 februarie, în cadrul Conferinței de securitate de la München, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că dorește reluarea de urgență a consultărilor cu semnatarii Memorandumului nuclear, semnat la Budapesta.

Într-o schimbare de atitudine față contextul tensionat în care Europa se află, președintele Zelenski a adus în discuție problema Memorandumului Nuclear, într-un discurs îndelung pregătit, livrat la Conferința de Securitate de la München.

”Ne vom apăra pământul. Cu sprijinul partenerilor sau fără el”, a subliniat președintele ucrainean.

Acesta a subliniat că, dacă aceste state nu reușesc să garanteze integritatea teritorială și inviolabilitatea frontierelor Ucrainei, așa cum se precizează în document, Ucraina va considera Memorandumul de la Budapesta cel puțin discutabil în ceea ce privește pachetul de decizii.

”Din 2014, Ucraina a încercat de trei ori să convoace consultări cu statele garante ale Memorandumului de la Budapesta (SUA, UK, Rusia, Franța și China n.r.). De trei ori fără succes. Astăzi, Ucraina o va face pentru a patra oară. Este prima dată când sunt președinte. Dar atât Ucraina cât și eu facem asta pentru ultima dată. Inițiez consultări în temeiul Memorandumului de la Budapesta. Ministrul Afacerilor Externe a fost însărcinat să le convoace.

Potrivit acestuia, dacă aceste consultări nu vor avea loc sau rezultatele lor nu garantează securitatea țării, Ucraina „va avea tot dreptul să creadă că Memorandumul de la Budapesta nu funcționează și că toate pachetele de decizii din 1994 pot fi puse la îndoială”.

Volodimir Zelenski a mai propus convocarea unei reuniuni a membrilor permanenți ai CS ONU în săptămânile următoare, cu participarea Ucrainei, Germaniei și Turciei, pentru a aborda provocările de securitate din Europa și a elabora noi garanții de securitate eficiente pentru Ucraina, atâta timp cât nu este încă membru NATO și, de fapt, se află într-un „vid de securitate”.

”Ucraina vrea pace. Europa vrea pace. Lumea spune că nu vrea să lupte, iar Rusia spune că nu vrea să atace. Unii dintre noi mint. Aceasta nu este încă o axiomă, dar nu mai este o ipoteză, spune președintele.

Arhitectura securității mondiale este fragilă. Are nevoie de o actualizare . Regulile asupra cărora lumea a convenit cu decenii în urmă nu mai funcționează, nu țin pasul cu noile amenințări, avertizează Zelenski.

Memorandumul de la Budapesta a fost semnat în 1994. Ucraina a renunțat la armele nucleare. În schimb, Rusia, Marea Britanie și Statele Unite au devenit garanții independenței și integrității teritoriale a Ucrainei.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel