Von der Leyen: Europa este pregătită să renunțe la gazele rusești

Autorul articolului: Ciprian Dumitrache |
Data publicării:
| Categorie: Politică

Șefa Comisiei spune că Europa este pregătită să reziste fără gazele rusești

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă, la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen, că Uniunea Europeană şi-a încheiat pregătirile pentru eventualitatea sistării livrărilor de gaze din Rusia, transmite dpa.

"Astăzi pot spune că, chiar şi în cazul unei întreruperi complete a alimentării cu gaz din Rusia, suntem în siguranţă iarna aceasta", a declarat şefa executivului european.

Ea a lansat acuzaţii grave la adresa companiei ruse Gazprom, susţinând că aceasta "încearcă în mod intenţionat să stocheze şi să livreze cât mai puţin, în timp ce preţurile şi cererea cresc vertiginos".

În UE au existat timp ce câteva săptămâni temeri că actualul conflict între Rusia şi Occident legat de pericolul unei invazii ruse în Ucraina ar putea perturba alimentarea cu gaze, reaminteşte dpa. Până recent, UE îşi asigura cu ajutorul gazelor doar 24% din necesarul de energie, iar 90% din gaze proveneau din import, conform datelor Comisiei Europene. Din totalul importurilor respective, 40% proveneau de la Gazprom.

La Munchen, von der Leyen a mai apreciat că ameninţările Rusiei la adresa Ucrainei ar putea modifica întregul sistem internaţional. Ea a avertizat că gândirea Moscovei, care ţine de "un trecut întunecat", i-ar putea costa pe ruşi prosperitatea viitoarea. "Lumea a urmărit uluită cum ne confruntăm cu cea mai mare concentrare de trupe pe pământul Europei de după zilele negre ale Războiului Rece", a declarat preşedinta CE, citată de Reuters. 

NATO invită Rusia la o nouă serie de discuţii

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat sâmbătă că i-a trimis o scrisoare ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, în care îl îndeamnă să accepte mai multe discuţii pentru a dezamorsa un posibil conflict în Ucraina.

Într-o recunoaştere rară a limitelor diplomaţiei, Stoltenberg a mai spus la conferinţă că Moscova a înaintat cereri de securitate pe care Kremlinul ştia că NATO nu le va putea îndeplini niciodată.

În cadrul unei dispute privind Ucraina, Rusia a trimis zeci de mii de soldaţi în apropierea graniţei cu vecinul său, insistând în acelaşi timp că nu intenţionează să invadeze. Preşedintele Vladimir Putin face presiuni asupra cererilor de securitate, printre care se numără şi blocarea aderării Ucrainei la NATO. NATO a anunțat că, în conformitate cu tratatele Naţiunilor Unite, fiecare naţiune este liberă să îşi aleagă alianţele.

„Deci, acest pericol este acum combinaţia dintre această consolidare militară masivă, cu o retorică foarte ameninţătoare, prezentând cereri pe care ştiu că nu le putem îndeplini şi spunând că, dacă nu le îndeplinim, vor fi consecinţe militare”, a spus el.

Articole similare



Cele mai noi articole



Trend - Top citite


DC Media Group Audience


pixel